У ЄС встановили нові правила корпоративної звітності у сфері сталого розвитку Shutterstock

У ЄС встановили нові правила корпоративної звітності у сфері сталого розвитку

Олена Яценьо

Завдяки цьому Європа перебуває в авангарді міжнародних перегонів за стандартами

Рада та парламент Європейського Союзу досягли попередньої політичної домовленості щодо директиви про корпоративну звітність у сфері сталого розвитку (CSRD).

Про це у вівторок, 21 червня, повідомила пресслужба Євроради.

Метою угоди є усунення недоліків у наявних правилах розкриття нефінансової інформації, якість якої була недостатньою для того, щоб інвестори могли належним чином її враховувати. Наголошується, що такі недоліки перешкоджають переходу до сталої економіки.

"Це чудова новина для всіх європейських споживачів. Тепер вони будуть краще поінформовані про вплив бізнесу на права людини та навколишнє середовище. Це означає велику прозорість для громадян, споживачів та інвесторів. Це також означає доступність та простоту інформації, що надається компаніями. Грінвошинг закінчився. Завдяки цьому тексту Європа перебуває в авангарді міжнародних перегонів за стандартами, встановлюючи високі стандарти відповідно до наших екологічних та соціальних амбіцій", — заявив міністр економіки, фінансів та промислового та цифрового суверенітету Бруно ле Мер.

Які нові правила

Директива про звітність у сфері корпоративної сталості вносить поправки до директиви про нефінансову звітність 2014 року. Вона вводить докладніші вимоги до звітності й гарантує, що великі компанії повинні звітувати з питань сталого розвитку.

CSRD також запроваджує вимогу сертифікації для звітування зі сталого розвитку, а також покращує доступність інформації, вимагаючи її публікації у спеціальному розділі звітів керівництва компанії.

Європейська консультативна група з фінансової звітності (EFRAG) відповідатиме за встановлення європейських стандартів відповідно до технічних рекомендацій низки європейських агентств.

На кого поширюється

Правила ЄС щодо нефінансової інформації застосовуються до великих громадських компаній зі штатом понад 500 співробітників, а також до всіх великих компаній та всіх компаній, зареєстрованих на регульованих ринках. Ці компанії також відповідають за оцінку інформації лише на рівні своїх дочірніх компаній.

Правила також застосовуються до суб'єктів малого та середнього підприємництва (МСП) з урахуванням їхніх специфічних характеристик. Відмова від участі буде можлива для МСП протягом перехідного періоду, що означає, що їх буде звільнено від застосування директиви до 2028 року.

Для неєвропейських компаній вимога надання звіту про стійкий розвиток поширюється на всі компанії із чистим обігом у розмірі 150 мільйонів євро в ЄС, які мають хоча б одну дочірню компанію або філію в ЄС.

Хто забезпечує якість звітності

Звітність має бути завірена акредитованим незалежним аудитором або сертифікатором. Щоб переконатися, що компанії дотримуються правил звітності, незалежний аудитор або сертифікатор повинен переконатися, що інформація про сталість відповідає стандартам сертифікації, ухваленим ЄС. Звітність неєвропейських компаній також має бути засвідчена або європейським аудитором, або аудитором, зареєстрованим у третій країні.

З якого числа діятимуть правила

Застосування регламенту відбуватиметься трьома етапами:

1 січня 2024 року — для компаній, які вже підпадають під дію директиви про нефінансову звітність;
1 січня 2025 року — для компаній, на які нині не поширюється директива про нефінансову звітність;
1 січня 2026 року — для малого та середнього бізнесу, зареєстрованого на біржі, малих і некомплексних кредитних установ і страхових компаній.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що кількість компаній, які призначають фахівців із питань сталого розвитку (CSOs), у 2021 році зросла втричі, як порівняти з аналогічним періодом минулого року, хоча менш ніж третина з них обіймають керівні посади.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел