У 2021 році стало втричі більше компаній, де працюють фахівці зі сталого розвитку shutterstock

У 2021 році стало втричі більше компаній, де працюють фахівці зі сталого розвитку

Олена Яценьо

98% компаній із найвищим рейтингом мають керівника, який принаймні певною мірою відповідає за сталий розвиток

Кількість компаній, які призначають фахівців із питань сталого розвитку (CSOs), у 2021 році зросла втричі, як порівняти з аналогічним періодом минулого року, хоча менш ніж третина з них обіймають керівні посади.

Про це з посиланням на дослідження PwC на початку травня повідомило видання Reuters.

В опитуванні взяли участь 1640 компаній у 62 країнах. Результати показують, що є щораз більший попит на спеціальний нагляді з боку корпоративних рад директорів, оскільки компанії стикаються з дедалі більшою кількістю екологічних, соціальних та управлінських проблем (ESG).

Кількість фахівців із питань сталого розвитку, які обіймають керівні посади, поряд із такими членами правління, як виконавчий директор або фінансовий директор, досягла 28% у 2021 році, більш ніж утричі з 9% у 2016 році.

Північноамериканські та європейські компанії частіше призначали таких співробітників на першому чи другому рівні управління – 48% та 35% відповідно. Ті, хто працює на Близькому Сході та в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, посіли останнє місце, і лише 14% з них було призначено на більш високі посади.

"Наявність фахівців із питань сталого розвитку у складі виконавчої ради або безпосереднє підпорядкування генеральному директору чи іншому члену ради допомагає навчати та підвищувати кваліфікацію виконавчої команди з питань, що розвиваються ESG", – заявили в PwC.

У звіті сказано, що, незважаючи на те, що більше компаній хочуть призначити фахівців із питань сталого розвитку на вищому управлінському рівні, приблизно половина всіх із них на дві чи більше сходинок нижче рівня топменеджера.

У дослідженні також було проаналізовано ступінь, у якому компанії із фахівцями сталого розвитку оцінюються щодо питань ESG зовнішнім постачальником даних Refinitiv. Виявилося, що 98% компаній з найвищим рейтингом мали керівника, який принаймні певною мірою відповідав за сталий розвиток.

"Наявність фахівців із питань сталого розвитку у правлінні дає сильний сигнал інвесторам, клієнтам і співробітникам, що сталість є важливим фактором як у стратегічному, так і в операційному плануванні", — сказав керівник ESG у PwC UK Карл Сайзер.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що до 2030 року деякі професії в Україні втратять актуальність — матимуть менший попит або й повністю зникнуть, але появиться ціла низка нових спеціальностей, серед яких — дизайнер сміття.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел