Відмова від викопного палива за допомогою ядерної енергії неможлива, – Дірс shutterstock

Відмова від викопного палива за допомогою ядерної енергії неможлива, – Дірс

Катерина Бєлоусова

Планується, що всі існуючі атомні електростанції будуть закриті до 2064 року.

Щоб досягти чистих нульових викидів вуглецю до 2050 року у США необхідно щороку будувати щонайменше 31 нову атомну електростанцію, що унеможливлює відмову від викопного палива за допомогою ядерної енергії.

До 2050 року необхідно побудувати 881 нову АЕС, проте за останні десять років не було створено жодного нового атомного блоку, повідомляє Donn Dears.

Донн Дірс є старшим керівник компанії GE у відставці, що спеціалізується на виробництві електроенергії, з великим міжнародним досвідом.

В матеріалі пояснили, що для заміни всієї електроенергії, виробленої викопним паливом у 2021 році необхідно побудувати 304 нові АЕС, адже обсяг енергії з викопного палива складає 2 512 мільярдів кВт-год. 

Наразі в США діють 94 АЕС, які виробляють 18,9% з 4,116 млрд кВт-год. У середньому кожна існуюча АЕС у 2021 році виробляє 8,3 млрд кВт-год.

Також до 2050 року необхідно 497 нові АЕС для забезпечення енергією всіх легкових транспортних засобів з батареєю (BEV) та опалення будинків, замість природного газу.

“Національна лабораторія з відновлюваної енергії (NREL) визначила, що загальне споживання електроенергії подвоїться, якщо всі легкі транспортні засоби будуть BEV, а будинки покладаютимуться на електроенергію для опалення. Гідроенергію неможливо збільшити вдвічі, і без збільшення інших відновлюваних джерел додаткова електроенергія, необхідна для виробництва атомної енергії, дорівнюватиме кількості, виробленої всіма методами в 2021 році, тобто 4,116 млрд кВт-год”, – зазначено в матеріалі.

Для забезпечення виробництва достатньої кількості водню для виробництва сталі та цементу, які відповідають нульовим вимогам щодо вуглецю необхідно 80 нових АЕС. Адже цементна промисловість додатково потребує технологій захоплення та секвестрації вуглецю.

Загальна кількість нових атомних електростанцій для досягнення чистого нульового викиду вуглецю до 2050 року становить 881.

Проте з 2032 року планується зупинка АЕС,  якщо їх ліцензії на експлуатацію не будуть оновлені, а всі існуючі атомні електростанції будуть закриті до 2064 року.

Дірс зазначив, що розрахунки кількості нових АЕС не включали додаткові потужності, які замінять будь-які зупинені до 2050 року.

Термін служби вітряної та фотоелектричної енергії становить 20 років. 

Це означає що:

  • Усі 54 244 вітряні турбіни та всі сонячні панелі, встановлені до 2022 року, також доведеться замінити на додаткові атомні електростанції до 2050 року.
  • Усі вітрові турбіни та всі сонячні панелі, встановлені до 2030 року, також доведеться замінити на додаткові атомні електростанції до 2050 року.

Ці додаткові атомні електростанції не були включені в наведені вище розрахунки.

Нагадаємо, США та Єврокомісія оприлюднили спільну заяву щодо європейської енергетичної безпеки.

Як повідомляла ЕкоПолітика ранше, в ЄС вирішили визнати зеленими газ та атомну енергію.

Читайте також
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року

Країни визнають ключову роль ядерної енергетики для досягнення кліматичної нейтральності"

Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц
Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц

Для будівництва нової АЕС знадобиться 15 років та 15-20 мільярдів євро інвестицій

Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості
Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості

Всі технології з переліку матимуть прискорені дозвільні процедури

Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено
Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено

Це вже сьомий блекаут на ЗАЕС з початку окупації