Україні потрібен прозорий механізм гарантій походження "зеленої" енергії, – Безус shutterstock

Україні потрібен прозорий механізм гарантій походження "зеленої" енергії, – Безус

Катерина Бєлоусова

Сумніви Європи в механізмі можуть коштувати Україні мільярдів євро і колосальних втрачених перспектив розвитку

Голова Держенергоефективності Валерій Безус заявив, що в Україні потрібно створити прозорий і надійний механізм гарантій походження "зеленої" енергії, що матиме довіру в ЄС.

Про це він сказав під час спільної з Energy Club онлайн-дискусії на тему "Приєднання до ENTSO-E: нові виклики та можливості для запровадження гарантій походження “зеленої” енергії в Україні", йдеться у пресрелізі Держенергоефективності.

Безус зауважив, що важливо створити механізм, який, буде ефективно і якісно забезпечувати надання гарантій походження "зеленої" енергії, а також буде простим у використанні. Також до цього механізму має бути абсолютна довіра.

"Важливо, щоб обіг цих гарантій був визнаний нашими партнерами в європейському Енергетичному Співтоваристві без жодних зауважень до його роботи. Інакше, сумніви в механізмі можуть коштувати країні мільярдів євро і колосальних втрачених перспектив розвитку", – підкреслив він.

Цей механізм буде вигідним для трьох категорій користувачів:

  • для "зеленої" енергетики, яка повинна мати підтримку свого подальшого розвитку;
  • для підприємств, які зможуть експортувати в ЄС продукцію, вироблену саме з використанням чистої енергії, і таким чином зменшити вплив механізму CBAM;
  • для України, яка має отримувати потенціал розвитку своєї економіки.

На перевагах гарантій походження енергії для України наголосили й інші учасники дискусії.

Так президент українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах зауважив, що з 2026 року в ЄС встановлюватиметься додаткове мито на імпортовану продукцію в залежності від обсягу вуглецевого сліду при її виробництві, а товарообіг з ЄС складає понад 40% загального обсягу. 

У разі впровадження таких мит Україна втрачатиме від €700 млн до €1 млрд щороку.

“Тому потрібно вже зараз впроваджувати заходи, щоб мінімізувати цей додатковий фінансовий тиск на український експорт та конкурентоспроможність", – сказав Кінах.

В матеріалі підкреслили, що, враховуючи перспективу запровадження “вуглецевого бар’єру”, Держенергоефективності системно посилює роботу над запровадженням механізму видачі гарантій походження енергії.

“У найближчих планах – розробка первинного базового закону відповідно до вимог європейських директив, а також вимог, які треба врахувати у зв’язку з об’єднанням з ENTSO-E”, – йдеться у пресрелізі.

Також Агентство продовжує співпрацювати з Енергетичним Співтовариством щодо створення та приєднання України до Регіонального хабу гарантії походження "зеленої" електроенергії.

Нагадаємо, представники бізнесу та влади обговорять приєднання України до ENTSO-E.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Держенергоефективності розробило дорожню карту з гарантій походження “зеленої” енергії.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей