Комунальники розповіли, чому не можна спалювати суху траву та яка є альтернатива Shutterstock

Комунальники розповіли, чому не можна спалювати суху траву та яка є альтернатива

Олена Яценьо

Екологічною альтернативою шкідливому спалюванню сухої рослинності є компостування

Навесні, щойно теплішає, українці починають масово спалювати суху рослинність на своїх присадибних ділянках, поблизу лісу чи в полі, не задумуючись про наслідки такого "господарювання".

Чому спалювати суху траву суворо заборонено та якої шкоди палії трави завдають собі та довкіллю – розповіли у львівському комунальному підприємстві "Зелене місто".

Там наголосили, що під час згорання 1 тонни рослинних залишків у повітря потрапляє близько 9 кг мікрочастинок диму. До їхнього складу входять: пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Також у рослинності, що тліє та не має доступу до кисню, виділяється бензопрен, що здатен спричиняти ракові захворювання.

Окрім того, з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотрутніших для людського організму речовин.

У ЛПК "Зелене місто" акцентували й на тому, що в умовах воєнного стану спалювання сухої трави та рослинності розцінюється як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

Що робити із сухостоєм натомість

Екологічною альтернативою шкідливому спалюванню сухої рослинності з городу і садово-паркових відходів є компостування.

У Львові станція компостування органічних відходів працює на вул. Пластовій, 13. Сюди можна привозити органічні залишки, щоб не палити й не шкодити здоров'ю та довкіллю.

На станції компостування листя, гілля, сухі залишки рослинності, городини тощо переробляють методом аеробного компостування. У результаті ці відходи в поєднанні з харчовими та біопрепаратами перетворюються на компост. Готовий продукт можна використовувати у якості підживлення для рослин.

Водночас на території приватних домогосподарств можна створити компостувальну яму.

Нагадаємо, що президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Тітамир заявив, що опале листя вбирає в себе майже всю "таблицю Менделєєва" – у диму від його спалювання міститься значна кількість важких металів та інших токсичних сполук (свинцю, ртуті, ангідриду, сажі тощо). Унаслідок цього дим від багаття з листя і трави має у 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння.

Раніше ЕкоПолітика писала, що у воєнний час дуже важливо мінімізувати кількість продукованих відходів, щоб не додавати роботи комунальникам, а суху рослинність не спалювати, щоб рятувальники не витрачали цінного в умовах війни часу на гасіння спричинених такими діями пожеж. Саме тому компостування органіки надзвичайно важливе під час війни.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів