Екоактивісти розповіли, чому важливо компостувати під час війни Shutterstock

Екоактивісти розповіли, чому важливо компостувати під час війни

Олена Яценьо

Органічні відходи займають приблизно 50% сміттєвого відра, а спалювання листя заборонено законом

У воєнний час дуже важливо мінімізувати кількість продукованих відходів, щоб не додавати роботи комунальникам, а суху рослинність не спалювати, щоб рятувальники не витрачали цінного в умовах війни часу на гасіння спричинених такими діями пожеж. Саме тому компостування органіки — таке важливе під час війни.

На важливості переробки органічних відходів на корисний компост акцентували активісти різних громадських організацій і працівники комунальних підприємств.

За словами учасників ГО Zero Waste Alliance Ukraine, органічні відходи займають приблизно 50% сміттєвого відра. Саме вони, розкладаючись, дають неприємний запах і рідину.

Також варто компостувати суху траву — так зникне потреба в спалюванні й ви отримаєте чудовий компост.

Активісти ГО "Еколтава" запевнили, що компостер легко зробити в домашніх умовах. Це може бути або компостна яма або ящик або контейнер.

Тож тим, хто живе в приватному будинку, радять викопати яму або збити з кількох дощок компостер і скидати туди органіку, окрім м’яса та риби.

Також можна облаштувати декілька великих компостувальних ям чи компостерів на місто або село. Будь-хто може принести туди листя, а потім брати звідти компост.

"Цієї весни, коли в Україні триває визвольна боротьба, щодня виникають пожежі внаслідок обстрілів чи вибухів ворожих снарядів. Однак дехто свідомо спалює сухостій зменшуючи оборонну здатність ЗСУ й виснажуючи рятувальників, які всі сили зараз спрямовують на порятунок життя людей, зменшення та ліквідацію наслідків злочинних дій. Нині підпал прирівнюють до диверсійних дій, тобто розцінюється як допомога ворогу", — зазначили активісти "Еколтави".

Зі свого боку команда ГО "Екодія" зробила плакат з інструкцією, чому не можна спалювати сухостою та яка є екологічна альтернатива. Там закликали людей завантажити плакат, роздрукувати його та почепити на дошці оголошень у своїй громаді чи навіть на паркані в недобросовісних сусідів.

Тим часом у Львові й далі працює компостувальна станція.

"Усі охочі можуть придбати компост для потреб свого господарства, тим самим підтримати економіку нашої країни", — розповіли в КП "Зелене місто".

Комунальники також подякували всім містянам, які сортують органіку, викидають відходи в окремі контейнери, перевізникам, які забезпечують вивезення сміття й людям і бізнесу, які купують готовий продукт.

Нагадаємо, що в громадській організації Zero Waste Alliance Ukraine розповіли, як можна суттєво скоротити кількість відходів у воєнний час і, відповідно, зменшити навантаження на комунальників.

Читайте також
Львівʼяни за чотири роки перетворили на добриво 27 тисяч тонн сміття
Львівʼяни за чотири роки перетворили на добриво 27 тисяч тонн сміття

Потужність станції компостування сягає 30 тисяч тонн на рік

У Львові переробили на добрива сотні тонн харчових відходів та опалого листя
У Львові переробили на добрива сотні тонн харчових відходів та опалого листя

Львівʼяни за місяць віддали на компостування на 41% більше органіки, ніж у листопаді 2022 року

У всіх школах Луцька встановили компостери
У всіх школах Луцька встановили компостери

20 компостерів придбали за грантові гроші, а 16 – за кошти з природоохоронного міського бюджету

Екорішення замість варварської традиції: як безпечно прибрати опале листя
Екорішення замість варварської традиції: як безпечно прибрати опале листя

Компост покращує якість, структуру та водопроникність ґрунту