№6349
Обов’язковий екологічний аудиту можна буде проводити без згоди підприємства. Висновки публікуватимуться на офіційних веб-сайтах замовників та Міндовкілля
Кабінет міністрів України author-avatar
Законопроєкт: №6349

Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту

Відхилено та знято з розгляду

Мета: Привести норми Закону України "Про екологічний аудит" у відповідність із законодавством України, запровадити більшу жорстку процедуру обов’язкового екологічного аудиту та забезпечити прозорі механізми здійснення екоаудиту.

Обов’язковий екологічний аудит застосовують, коли йдеться про банкрутство, приватизацію, придбання у державну власність тощо. До цього переліку пропонують додати ліквідацію підприємств та випадки, коли є рішення суду про порушення законів, що стосуються охорони довкілля. Замовниками такого аудиту є зацікавлені органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування.

У разі прийняття законопроєкту, обов’язковий екологічний аудиту можна буде проводити без згоди керівника чи власника підприємства. Письмове погодження буде передбачене тільки для добровільного аудиту.

Керівник підприємства матиме змогу у триденний термін після того, як замовник попередить про вибір виконавця, звернутися до замовника з обґрунтуванням відводу цього виконавця. Причиною тут може бути виключно особиста зацікавленість виконавця у результатах аудиту.

Саму ж доцільність проведення обов’язкового екоаудиту власник чи керівник підприємства зможе оскаржити лише у судовому порядку.

Законопроєкт містить положення, що зобов’язує підприємство враховувати висновок екологічного аудиту під час здійснення господарської діяльності.

Виконавець екологічного аудиту зможе у 10-ти денний термін отримувати необхідні йому роз’яснення від керівників підприємства, що є об’єктом аудиту.

Законопроєкт пропонує додати до переліку можливих об’єктів екоаудиту і фізичних осіб підприємців. Наразі вони у такій якості не розглядаються.

Висновки обов’язкового екологічного аудиту неодмінно мають публікуватися на офіційних веб-сайтах замовників аудиту та Міндовкілля. У випадку добровільного екоаудиту те саме має робитися за згоди керівника чи власника підприємства.

У законопроєкті зазначено, що в кожному разі процедура екоаудиту не повинна перешкоджати господарчій діяльності підприємства. Максимальну тривалість такого аудиту запропоновано обмежити одним роком.

Читайте також
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд