Як пес із хмельницького сміттєзвалища став навчати людей сортування сміття khm.depo.ua

Як пес із хмельницького сміттєзвалища став навчати людей сортування сміття

Олена Яценьо

Пес Гуфі — "обличчя" кампанії свідомого поводження із твердими побутовими відходами

Щороку у третю суботу серпня у всьому світі відзначають Міжнародний день безпритульних тварин. Цьогоріч він випадає на 21 серпня.

З цієї нагоди ЕкоПолітика пропонує своїм читачам ознайомитися з історією раніше безпритульного пса Гуфі, який став символом екологічних змін у Хмельницькому.

Понад шість років тому активісти знайшли на міському сміттєзвалищі брудного кудлатого собаку. Його підлікували та відгодували. Кудланя назвали Гуфі.

"Ми з дружиною часто їздили повз хмельницьке сміттєзвалище до рідних і помітили його завдяки неординарній зовнішності. Спочатку підгодовували, зупинялися кілька разів на тиждень, а потім вирішили його забрати до себе. На той момент він уже був далеко не цуценям, на вигляд йому був рік. Загалом планували собі завести улюбленця, але породистого. Сталося по-іншому", — розповів нинішній господар собаки.

Фото: ye.ua

Прихистила безпритульного пса родина Миколи Ваврищука, керівника екологічного проєкту "Розумне довкілля. Хмельницький". Так Гуфі став "обличчям" проєкту, що навчає людей сортувати сміття.

"Ідея спільна, народилася у нашому офісі, коли ми напрацьовували варіанти, як привернути увагу людей до теми поводження із твердими побутовими відходами. Адже сміття люди не люблять, а ось тварин дуже люблять", — розповів Микола Ваврищук.

Фото: khm.depo.ua

За його словами, зазвичай інформація від чиновників, якою б корисною чи позивною вона не була, не дуже цікава для людей. А тема управління відходами зараз пріоритетна у Хмельницькому, тому й шукали максимально цікаві методи донесення інформації. До того ж важливо було зацікавити й доступно пояснювати це питання дітям. Тож саме собаку Гуфі вирішили зробити своєрідним комунікаційником екопроєкту.

Гуфі став героєм дитячих розмальовок, просвітніх відеороликів та інфографік, що навчають сортування побутових відходів і пояснюють важливість цього, наприклад чому не можна спалювати листя. Його намальовано плакатах, які висять у школах Хмельницького, де описано як сортувати сміття. Кудлань навіть має власний інстаграм-канал, який активно "веде".

Фото: khm.depo.ua

Пес-екоблогер періодично навідується з "екоінспекцією" в Муніципальний центр управління відходами та приходить на освітні заходи у школи й дитсадки як незмінний учасник екокоманди.

"Коли ми починали реалізовувати проєкт, то Гуфі був боязливим, ховався від камер. Зараз звик, що його фотографують. Але в душі він звичайний дворовий пес. Любить і на асфальті повалятися, і в будці, побігати за котами, побавитися з ними. Ніколи нікого не кусає і не гризе. Нещодавно гуляв із ним недалеко від дому і чув, як перехожі шепочуться, питають одне одного чи це той самий відомий Гуфі. Люди його впізнають. Гуфі любить іноді на три дні зникнути. Тоді я вже починаю хвилюватися, особливо після того як він став популярним", — ділиться Микола Ваврищук.


Нині на полігоні твердих побутових відходів, з якого колись забрали Гуфі, видобувають біогаз.

Раніше ЕкоПолітика писала, що французькі експерти допоможуть розробити план управління відходами на Хмельниччині. У лютому експерти міжнародної консалтингової компанії Seureca-Veolia представили напрацювання Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року.

Нагадаємо, що в першому місяці літа послугами Центру управління відходами скористалися майже 600 хмельничан. Це новий рекорд за відвідуванням, повідомили на сторінці громадської організації "Розумне довкілля.Хмельницький".

Додамо також, що в Україні нарешті з’явиться кримінальне покарання для догхантерів: Верховна Рада ухвалила важливий законопроєкт.

6 серпня президент Володимир Зеленський підписав важливі екологічні закони. Серед них — Закон "Про охорону тваринного та рослинного світу".

Читайте також
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро