№4259
Зобов'язує підприємства скорочувати й надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар
Кабінет міністрів України author-avatar
Законопроєкт: №4259

Щодо регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами

Набув чинності

Мета — створення умов для виконання Україною міжнародних зобов'язань у сфері охорони озонового шару та запобігання змінам клімату, а також для адаптації законодавства України до законодавства ЄС про чистоту повітря.

"Закон України "Про охорону атмосферного повітря" передбачає, що підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані відповідно до міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, скорочувати й надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар, а також проводити роботу щодо зменшення викидів речовин, накопичення яких в атмосферному повітрі може призвести до негативних змін клімату, проєктом Закону передбачено внесення змін до статті 16 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", — сказано в пояснювальній записці.

Запропоноване уточнення спрямовано на адаптацію законодавства України до законодавства ЄС за вимогами Монреальського протоколу, який передбачає зобов'язання України скорочувати й надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар.

Зазначимо, що проєкт — технічний. Він має намір привести законодавство у відповідність із Законом "Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами і фторованими парниковими газами" в частині визначення правових та організаційних основ.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів