В ООН забили на сполох через безпрецедентні кліматичні катаклізми shutterstock

В ООН забили на сполох через безпрецедентні кліматичні катаклізми

Олена Яценьо

Науковці закликали закрити вугільні й газові електростанції в найближчі 10 років

На людство чекають безпрецедентні зміни клімату, які відбудуться швидше, ніж передбачалося раніше. Зокрема, у найближчі чотири роки глобальні викиди парникових газів можуть досягти піку.

Про це з посиланням на доповідь Міжурядової групи експертів зі зміни клімату ООН повідомляє The Guardian. Це перша велика наукова оцінка кліматичної ситуації з 2014 року.

Частина цього звіту вийшла в понеділок, 9 серпня, а завершальну, присвячену способам скоротити вплив людства на клімат, мали опублікувати в березні 2022 року. Однак її чернетку виклали в доступ раніше для проведення обговорень.

У доповіді зазначено, що кліматичні зміни відбуваються в усіх регіонах планети. Багато з цих змін є безпрецедентними, а деякі тенденції, зокрема зростання рівня океану, — незворотними.

Експерти наголосили, що потепління стрімко прискорюється. Середня температура поверхні Землі через викиди парникових газів підвищиться на 1,5°C або 1,6°C вже до 2030-го. Це на 10 років раніше, ніж прогнозували ще три роки тому.

Shutterstock

З огляду на це потрібно скоротити наполовину викиди вуглекислого газу за наступне десятиліття, зокрема закрити вугільні й газові електростанції.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав доповідь "червоним кодом для людства". "Цей звіт має прозвучати похоронним дзвоном для вугілля і викопного палива, перш ніж вони знищать нашу планету", — заявив він.

Зазначається, що багаті люди незалежно від країни проживання більше відповідальні за глобальне потепління, ніж бідні. Особливу провину укладачі доповіді покладають на використання джипів і на вживання м'яса.

У звіті вказується, що на 10% осіб, найбільш відповідальних за викиди у світі та при цьому найбільш багатих випадає 36-45% загального обсягу викидів вуглекислого газу: це вдесятеро більше, ніж у 10% найбіднішої частини населення Землі, яке має стосунок тільки до 3-5% викидів.

Тож наголошується на необхідності зміни способу життя, особливо в розвинених країнах і серед багатих у всьому світі.

"Перехід на дієту з більш високим вмістом білків рослинного походження в регіонах з надмірним споживанням калорій і харчових продуктів тваринного походження може привести до істотного зниження викидів, а також принесе користь здоров'ю... рослинна дієта може знизити викиди до 50% в порівнянні зі звичайним західним харчуванням, яке призводить до інтенсивних викидів", — стверджується в документі.

У доповіді також ідеться, що відмова від будинків із надмірними опалювальними й охолоджувальними системами, скорочення повітряних перевезень, менше використання енергозатратних пристроїв теж може зробити значний внесок у зниження викидів.

Експерти вказують на доцільність інвестування в "низьковуглецеві товари та послуги".

Для стримування потепління в межах 1,5°C потрібні технології для виведення вуглекислого газу з атмосфери планети. Також автори висловили оптимізм щодо здешевлення технологій отримання сонячної та вітрової енергії, які фіксуються нині.

Додамо, що авторами доповіді виступили 234 експерти із 66 країн світу, зокрема й України.

Як писала ЕкоПолітика раніше, Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC) опублікувала перший том шостої оціночної доповіді про вплив на клімат.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу