Українцям розповіли, як зміниться клімат за 50 років: зими без снігу, посухи та лісові пожежі Shutterstock

Українцям розповіли, як зміниться клімат за 50 років: зими без снігу, посухи та лісові пожежі

Південні регіони України можуть стати пустелями

Вже через півстоліття клімат України може змінитися до невпізнання: деякі регіони ризикують перетворитися на пустелю, з'являться нові тварини, а звичні нам зникнуть.

Про це повідомили в матеріалі BBC News Україна, посилаючись на українських експертів.

Як наголошується, за найбільш ймовірним сценарієм, в найближчі 50-100 років клімат в Україні буде ставати дедалі сухішим.

За прогнозами експертів, поступове спустошення буде повзти з південного сходу України на північний захід. Воно принесе спекотне та сухе літо.

"Спочатку злива, а потім сухо. У таких умовах починаються посухи, адже навіть коли випадають дощі, сухі грунти не можуть їх прийняти. Такі ґрунти, як скло, вода по них тільки стікає", – розповіла кліматологиня Світлана Бойченко.

"Для нормального живлення треба, щоб довго йшов затяжний, спокійний дощ. Ми про такі періоди вже забуваємо", – додала вона.

Ще один побічний ефект сухої землі і рясних злив – регулярні повені та підтоплення.

"Через спеку в атмосферу потрапляє більше вологи, хмари стають більш потужними, опади більш інтенсивними", – пояснила кліматологиня Віра Балабух.

Як повідомляється, зими стануть м'якшими, але через атмосферне розбалансування в Україну періодично будуть надходити аномальні похолодання з Арктики з сильним снігом і морозами.

"Такі температурні гойдалки будуть характерні для наступних періодів", – вважає Бойченко.

На думку вчених, в Україні зникнуть зими зі стабільним довготривалим сніговим покривом, проте це стане проблемою – не вистачатиме води в річках. Завдяки сніжному покриву також перегниває суха трава, яка залишалася з осені. Без снігу бур'ян залишається сухим, а з приходом тепла він стає чудовим провідником для масштабних лісових пожеж.

За словами заступниці міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Ірини Ставчук, клімат ставатмеи непередбачуваним, буде дедалі більше аномальних явищ.

"Мова йде про тривалі теплові хвилі, пожежі, посухи, торнадо, урагани, спочатку відсутність опадів, а потім в одному регіоні за кілька годин випадає двомісячна норма. Збільшення таких екстремальних погодних явищ буде руйнівним", – пояснила Ставчук.

Експерти вважають, що влітку клімат України нагадуватиме середземноморські країни: Італію або Грецію, Іспанію чи навіть Ізраїль. Різні види флори і фауни будуть поступово мігрувати, як і повітряні маси – з південного сходу на північний захід.

Зоолог Павло Голдін розповів, що останніми регіонами, де будуть затримуватися елементи фауни, звичні для України, стануть Волинь і Карпати.

"Ми набуваємо різноманіття. Степове, напівпустельне, але одночасно втрачаємо типове лісове", – пояснив експерт.

"Є дослідження, які говорять, що до 2050-го року лось зникне з території України, піде на північ. Що стосується морської фауни – до нас заходить все більше і більше середземноморських видів, а з ними чужорідні тропічні види", – пояснив Голдін.

За останні 40 років в Україну прийшли багато нових, небачених досі видів: кільчаста горлиця з Ірану, рожеві фламінго, які в 2017 році вперше гніздилися на озері Сиваш, рожеві і кучеряві пелікани, які ще в 80-х вважалися великою рідкістю.

Один з найбільш екзотичних видів, які мігрували в Україну – шакал. Він прийшов на Донеччину в 90-х, а зараз поширився по всій степовій зоні України.

Також фауну України можуть поповнити гадюкові змії, на кшталт Гюрзи, сухопутні черепахи, багато видів комах і птахів. З ссавців міг би прийти сайгак, а в Чорному морі напевно поселяться риби з Червоного моря і Атлантики.

"Якщо потеплішає на 3-4 градуси, південні регіони України можуть стати пустелями" – резюмувала Бойченко.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що за 30 років через зміни клімату Україна може опинитися в субтропіках.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу