Зсув ґрунту на Одещині стався через недобросовісних підприємців, — екологи ДСНС

Зсув ґрунту на Одещині стався через недобросовісних підприємців, — екологи

Зоряна Бердник

До того ж процес руйнування схилів пришвидшила велика кількість опадів

Руйнування прибережних схилів у с. Лебедівка Одеської області спричинила незаконна господарська діяльність, а саме викопаний для вилову риби канал і розкрадання піску.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявила керівниця НПП "Тузлівські лимани" Ірина Вихристюк.

"Про такі наслідки – руйнування схилів у Лебедівці, ми, Національний природний парк "Тузлівські лимани", писали та попереджали не раз. Але кого ж то цікавить, коли на кону шалені прибутки й бандитів покривають можновладці", – написала Ірина Вихристюк у соцмережі.

За її словами, приблизно два місяці тому голові Тузлівської територіальної громади Покровщук Л. детально надали роз'яснення, що очікує Лебедівку через наявні антропогенні фактори – функціонування незаконного каналу.

Вихристюк розповіла, що канал вирили 5 років тому для вилову риби за сприяння Держрибагентства та під прикриттям правоохоронців.

"Канал збудував незаконно одеський підприємець Могильниковий В. за сприяння колишнього директора нацпарку Вторенка І., згодом його легалізували через "чорних" реєстраторів. Через нього "вимивало" найцінніший рекреаційний ресурс – пляж Лебедівки", – зазначила керівниця нацпарку "Тузлівські лимани".

Також вона наголосила, що сотні тисяч кубів піску вилучаються з каналу щороку під час розчисток. "Його не повертали в природу (на пляж) як компенсацію, а в такий же нелегальний спосіб продавали. Пляж... можна і зараз побачити у великих буртах піску біля каналу", – додала Вихристюк.

Окрім того, зауважила керівниця НПП, той же підприємець додав біля Лебедівки ще один антропогенний об’єкт – 80-метровий причал у прибережній акваторії моря, завдання якого – захист нелегально зведеної на пляжі триповерхової споруди. За цим фактом директору "Граніту" Ненько Б. оголошено підозру за ч. 4 ст. 197-1 Кримінального кодексу України (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво).

Зведення причалу посилило нищення пляжу та руйнування схилів, а велика кількість опадів тільки пришвидшила цей процес, стверджує Вихристюк.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екологи заявили про безпрецедентне свавілля в "Тузлівських лиманах". Там тривали незаконні будівельні роботи, унаслідок яких видозмінюється природний контур берега Чорного моря.

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу