Екологи заявили про безпрецедентне свавілля в "Тузлівських лиманах" facebook.com/rusevivan

Екологи заявили про безпрецедентне свавілля в "Тузлівських лиманах"

Зоряна Бердник

Здійснення незаконної будівельної діяльності може стати причиною екологічних лих

На території національного природного парку "Тузлівські лимани" вже кілька днів тривають незаконні будівельні роботи, унаслідок яких видозмінюється природний контур берега Чорного моря.

А саме компанія "ОК Граніт" проводить відсипання будівельним сміттям шпори в акваторії Чорного моря. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив завідувач наукового відділу, доктор екологічних наук Національного природного парку "Тузлівські лимани" та за сумісництвом природозахисник Іван Русєв.

"Протизаконні роботи проводяться В. Могільниковим, "ОК Граніт" – тією організацією, яка незаконно побудувала будинок на піску й багато років масштабно браконьєрить у "Тузлівських лиманах", – написав Русєв.

За словами еколога, поява штучного утворення може стати причиною серйозних обривів схилів уздовж курорту Лебедівка, зникнення частини пляжів і перекриття уздовжберегових міграційних шляхів гідробіонтів.

facebook.com/rusevivan

За фактом порушення природоохоронного законодавства адміністрація нацпарку звернулася в прокуратуру, поліцію й екологічну інспекцію. Крім того, було надіслано листа в Міндовкілля, проте зупинити роботи не виходить.

Екологи Іван Русєв та Ірина Вихристюк вважають, що прикордонники й поліція не протидіють незаконним береговим роботам.

"Про те, що там почалися протизаконні роботи, ще кілька тижнів тому написала як у прокуратуру, так і в поліцію директорка нацпарку Ірина Вихристюк. Однак жодної реакції. Роботи тривають і проводяться через бездіяльність як прикордонників, так і прокуратури й Татарбунарської поліції. Тим більше поліція відмовляється дати адміністрації нацпарку якусь інформацію, хоча туди виїжджав наряд поліції й була бійка правопорушників із поліцією", – пише в соцмережі учений.

facebook.com/rusevivan

Співробітники нацпарку повідомили про порушення в екоінспекцію, яка жодних заходів поки не вжила, а охорона "Тузлівських лиманів" не може самостійно протистояти компанії "ОК Граніт".

"Екоінспекція Одеської області за нашими заявами вчора виїхала на місце злочину на 1 км піщаного пересипу нацпарку, але нічого поки реально зробити не змогла і поїхала. Служба державної охорони нацпарку впоратися самостійно з цим кричущим беззаконням, на жаль, не може", – додав Русєв.

Нині адміністрація парку надіслала оперативну інформацію в Міністерство захисту довкілля, але зворотного зв'язку поки не отримала.

facebook.com/rusevivan

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президента України Володимира Зеленського закликали накласти вето на закон, що ставить під загрозу існування парків і заповідників.

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу