Зміна клімату може знищити все живе у Чорному морі shutterstock

Зміна клімату може знищити все живе у Чорному морі

Катерина Бєлоусова

Це загрожуватиме всім, хто живе поблизу моря

Турецький геолог доктор Осман Бекташ заявив, що глобальне потепління призведе до вимирання багатьох видів у Чорному морі, адже токсичні гази з нижнього шару вод проникнуть у поверхневі.

На його думку, майбутньої катастрофи вже не вдасться уникнути, повідомляє NV.

В матеріалі пояснили, що Чорне море складається з трьох шарів, а саме:

  • нижній, що містить отруйні гази, зокрема сірководень; 
  • проміжний, що діє як кондиціонер з температурою близько 8°C;
  • верхній – багатий на кисень та біорізноманіття.

Бекташ попередив, що через глобальне потепління середній шар почав стоншуватися. Тобто в майбутньому отруйні гази з нижнього шару потраплять у верхній. Це загрожуватиме всім, хто живе поблизу моря. 

Він зазначає, що цю ситуацію вже не можна змінити.

Нагадаємо, замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький заявив, що збройна агресія росії може спричинити знищення екосистем Чорного моря.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за останні 20-30 років стан Чорного моря вкрай погіршився, зокрема збільшилося забруднення сміттям, пластиком, пестицидами, металами тощо.

Читайте також
“Можна порівняти з Чорнобилем”: про стан Чорного моря в умовах війни розповіли фахівці
“Можна порівняти з Чорнобилем”: про стан Чорного моря в умовах війни розповіли фахівці

За даними міністерки захисту довкілля Світлани Гринчук, росія завдала Чорному морю екологічних збитків на €345 млн 

31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря: як його захистити від наслідків війни
31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря: як його захистити від наслідків війни

Цей день є важливим для людей, які живуть на узбережжі цього унікального водного об’єкта, і для всіх, хто цінує природне багатство нашої планети

"У Чорному морі риби багато, як ніколи": еколог показав відео
"У Чорному морі риби багато, як ніколи": еколог показав відео

Зграї атерини, анчоуса, кефалі милують око