Воєнна агресія рф може знищити екологію Чорного моря – замміністра shutterstock

Воєнна агресія рф може знищити екологію Чорного моря – замміністра

Катерина Бєлоусова

Росія зневажає та порушує принципи роботи Бухарестської Конвенції

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький на 40-му засідання Комісії із захисту Чорного моря заявив, що збройна агресія рф може спричинити знищення його екосистем.

Засідання розпочалося з питання щодо призупинення членства росії у Бухарестської Конвенції через повномасштабне вторгнення на територію України, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Комісія є керівним органом Бухарестської Конвенції.

“Своїми діями росія порушує Бухарестську конвенцію, підписавши яку вона зобов'язалася берегти біорізноманіття Чорного моря та захищати його морське середовище від забруднення шкідливими речовинами. Натомість агресор продовжує свою незаконну діяльність у Чорному морі. Від чого гинуть екосистеми Чорного моря. Дії росії загрожують екологічною катастрофою не лише для України, а й усіх Причорноморських країн. Тож такій країні не місце у Конвенції, принципи роботи якої вона зневажає та безсовісно порушує”, – сказав Краснолуцький.

В повідомленні зазначили, що засідання Комісії розпочалося з узгодження порядку денного, до якого за ініціативи України був внесений пункт про наслідки військової агресії рф для довкілля Чорного моря. Така пропозиція надійшла у контексті звернень голови Міндовкілля Руслана Стрільця.

Однак російські представники заблокували роботу керівного органу Бухарестської конвенції. А члени Комісії так і не схвалили порядок денний, через що засідання завершилось без розгляду ключових питань.

“Попри це, Українська сторона продовжить перемовини з країнами-членами Конвенції, аби росія була позбавлена голосу у Комісії із захисту Чорного моря”, – зазначили в повідомленні.

Нагадаємо, в Одеській області прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом екоциду, а саме масову загибель дельфінів, що вже пів року триває у Чорному морі через військову агресію росіян.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, замміністра захисту довкілля та природних ресурсів з питань євроінтеграції Світлана Гринчук заявила, що через російську агресію зростає забруднення, яке негативно вплине на довкілля всього Європейського континенту.

Читайте також
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря

Екоінспектори відібрали проби води та дослідили їх в лабораторії

Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси
Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси

Ймовірно, шторм став наслідком антропогенної зміни клімату

Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог
Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог

Необхідно створення правильної методики оцінки завданої морю екошкоди, щоб домогтися компенсації від росії

В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років
В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років

Опріснення через підрив Каховської ГЕС негативно вплинуло на популяцію риб-бичків