Зірки прибрали столицю до 30-ї річниці Незалежності України. Фото Let’s do it Ukraine

Зірки прибрали столицю до 30-ї річниці Незалежності України. Фото

Олена Яценьо

Ця подія дала старт підготовці до найбільшої соціальної акції року

До 30-ї річниці Незалежності України співаки, актори, лідери думок, блогери, журналісти зібралися на екопікнік із толокою задля глобальної спільної мети – зробити Україною чистою разом.

Подія ініціювала офіційний запуск підготовки до міжнародної акції Всесвітнього дня прибирання (World Cleanup Day) в Україні у 2021 році, яка відбудеться вже за місяць – 18 вересня о 10:00 разом зі 180 країнами світу.

Своїм прикладом селебриті мотивували тисячі українців ставати на шлях екологічних змін і приєднуватися до історичної акції.

"Разом із нашими зірковими гостями ми оголосили офіційний старт підготовки до Міжнародної акції Всесвітнього дня прибирання. Подія охопить усі 24 області України, сотні населених пунктів, містечок та сіл. Цього року ми націлені зробити більше! Додавайте Всесвітній день прибирання до свого календарного плану, діліться новиною в соціальних мережах, стежте за новинами на сайті letsdoitukraine.org, розпочинайте зміни вже сьогодні", – прокоментувала президентка Всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine Юлія Мархель.

Захід відвідали Маша Краш, блогери Top Team House, Нікіта Вакулюк, актори Ірина Мак та Макар Тихомиров, Максим Гордєєв, Альона Карась, Маргарита Січкар, Ольга Жуковцова, співачка Riri, Владислав Грезев, Євгенія Скарлет, Володимир Осник, Єва Кляцкіна, Катерина Нікітіна, Віктор Висоцький, Юрій Кляцкін, Неля Жованік, Мар’яна Чікало, Ігор Федчиняк, Dj Keeso та інші.

Зіркові гості прибирали сміття, сортували знайдене, спілкувалися, обмінювалися мотивацією одне з одним і з підписниками в соціальних мережах, ділилися коментарями з медіа, фотографувалися. Після толоки в Гідропарку на території міського екопростору "Шпаківня" волонтери Let’s do it Ukraine організували екопікнік і тренінг із відповідального споживання земних ресурсів.

Цього року акція Всесвітнього дня прибирання відбудеться із дотриманням карантинних норм і правил техніки безпеки. Організатори закликають брати із собою на локацію засоби індивідуального захисту, рукавички, пакети та дотримуватися соціальної дистанції.

Всеукраїнський молодіжний рух Let’s do it Ukraine пропонує такі форми участі в акції: колективний, сімейний, індивідуальний, цифрове очищення гаджетів, картографування в мобільному додатку EcoHike. Під час групового прибирання кількість учасників має бути обмежена, а площа – досить великою для дотримання соціальної дистанції.

Після прибирання важливо донести зібране до найближчого сміттєвого бака. За можливості – відсортувати й здати в найближчий пункт прийому вторинної сировини. Учасників закликають робити фото на локаціях до і після прибирання та позначати організаторів у соціальних мережах #побачивприбери #letsdoitukraine #worldcleanupday, щоб бути прикладом для інших. За результатами прибирань можна стежити на сайті letsdoitukraine.org.

Організатор в Україні – всеукраїнський молодіжний рух Let’s do it Ukraine за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти й науки України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства соціальної політики України, обласних державних адміністрацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

А також спільно з Міжнародним рухом School Recycling World, Українським державним центром позашкільної освіти, Національним еколого-натуралістичним центром, Всеукраїнським молодіжним центром, Національною молодіжною радою України, громадськими організаціями, молодіжними рухами.

Партнери акції: компанія PepsiCo Україна, корпорація "Біосфера", логістичний партнер компанія "Нова пошта" та інші корпоративно соціально відповідальні бізнеси.

Зазначається, що міжнародна акція Всесвітнього дня прибирання відбувається вчетверте одночасно в 180 країнах та об'єднає понад 50 млн учасників.

Під час першого Всесвітнього дня прибирання в Україні активною учасницею стала президентка Естонії. Минулого року до акції приєдналися президенти низки країн, а також князь Монако Альберт II та кронпринцеса Швеції Вікторія, шведська активістка Ґрета Тунберґ.

У 2017 році Let’s do it Ukraine об’єднали понад 1,1 млн учасників. Минулого року 140 тис. учасників очистили понад 2138 локацій у 24 областях та 243 населених пунктах. Спільними зусиллями зібрано 764 тонни сміття.

Раніше ЕкоПолітика писала, що українці висадили найбільше дерев за день під час всесвітньої екологічної акції.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років