Жителі багатоповерхівки в Києві модернізували будинок і вдвічі знизили тариф на опалення. Фото kyivcity.gov.ua

Жителі багатоповерхівки в Києві модернізували будинок і вдвічі знизили тариф на опалення. Фото

Олена Яценьо

Місто виділило на термомодернізацію будинку 9,1 мільйона

У Києві мешканці житлово-будівельного кооперативу "РІЧКОВИК-2" на вулиці Закревського, 85, що в Деснянському районі, завдяки комплексній термомодернізації вдвічі заощадили на опаленні.

Про те, які енергоефективні заходи було проведено в будинку та скільки це коштувало мешканцям, розповіли в Київській міській державній адміністрації (КМДА).

У багатоквартирному будинку на десять під'їздів утеплили фасад, замінили вікна та встановили індивідуальні теплові пункти. Ці заходи дали змогу вдвічі знизити вартість опалення. Зокрема, завдяки індивідуальним теплопунктам оперативно регулюється постачання тепла.

Тож протягом поточного опалювального сезону люди за жовтень заплатили 4,8 грн/кв. м опалювальної площі, за листопад – 11,55 грн/кв. м, а в грудні – 18,45 грн/кв. м.

Загалом термомодернізація будинку коштувала 15,5 мільйона гривень, з яких місто виділило 9,1 мільйона.

За словами голови ЖБК Віталія Яковця, "Річковик-2" бере участь у міській програмі співфінансування енергоефективних проєктів "70/30%" із 2016 року та кілька разів брав теплові кредити, які станом на сьогодні повністю виплачено.

"Сьогодні в Києві мешканці кожного будинку можуть підвищити комфорт власного житла й оперативно впливати на обсяги споживання тепла. Бачимо, що погода нині міняється блискавично, спостерігаємо нетипові для зими теплі дні чи тижні. Слід у такі періоди економити тепло та не витрачати зайві кошти. Тому в столиці діють дві муніципальні програми співфінансування, за умов яких місто оплачує 70% вартості енергоефективних робіт – "70/30%" і "Капремонт", – пояснив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Він зазначив, що участь у міській програмі "Капремонт" можуть узяти всі будинки, зокрема й ті, де ОСББ або ЖБК не створено.

За словами заступника голови КМДА, у 2022 році обсяги фінансування програми "70/30%" зросли порівняно з минулим роком на 20 млн грн.

"Усього в столиці в межах обох проєктів співфінансування виконано понад 1200 енергоефективних проєктів, які дають людям ззмогу платити менше. Це різні будинки: як маленькі "хрущовки", так і великі будинки, як, наприклад, ЖБК на Закревського, 85, що налічує 10 під'їздів. Це питання розумних інвестицій, коли вкладені у власний будинок кошти повертаються за допомогою економії", – додав Пантелєєв.


Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що українцям роз'яснили, як отримати компенсацію витрат за енергоефективність.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"