Зеленський закликав Ісландію допомогти Україні з енергоефективністю

Зеленський закликав Ісландію допомогти Україні з енергоефективністю

Олена Яценьо

Досвід енергоефективності Ісландії буде корисний для України, вважає президент

Президент України Володимир Зеленський запросив Ісландію взяти участь у відбудові України, зокрема в її енергетичній модернізації.

Заклик допомогти Україні в енергомодернізації прозвучав у зверненні глави нашої держави до народу й влади Ісландії, інформує ЄП.

"Ми вже готуємося до відновлення нашої країни. І щоб забезпечити насправді вільне й комфортне життя, щоб гарантувати добробут нашим людям, ми запрошуємо наших друзів і лише друзів узяти участь разом із нами в реалізації програми відновлення України", — сказав Зеленський 6 травня під час виступу в парламенті Ісландії за допомогою відеозв'язку.

Він запросив Ісландію поділитися з Україною своїм досвідом ефективного використання енергії.

"Я запрошую ваші країни, ваші компанії взяти участь у відновленні України, зокрема енергетичній модернізації нашої держави, щоб ваш досвід енергоефективності допоміг також нам. Я впевнений, ми вже скоро зможемо взятися до цієї роботи", —зазначив президент.

Зеленський також подякував Ісландії за підтримку західних санкцій і закликав тиснути на Росію і далі, відмовляючись від будь-якої торгівлі та фінансових зв’язків із нею.

Як повідомив ісландський мовник RUV, після промови депутати на запрошення спікера мовчки встали на знак поваги до боротьби українців.

Прем’єрка Катрін Якобсдоуттір у своєму виступі після промови Зеленського заявила, що Ісландія і далі підтримуватиме європейські санкції проти Росії та вимагатиме розслідування воєнних злочинів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що США виділять $3,2 млрд на термомодернізацію сотень тисяч будинків для посилення політики досягнення енергетичної незалежності на тлі зростання інфляції та стрибків цін на енергоносії.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"