Зеленський на ЧАЕС оголосив відкриття сховища відпрацьованого ядерного палива www.president.gov.ua

Зеленський на ЧАЕС оголосив відкриття сховища відпрацьованого ядерного палива

Зоряна Бердник

Мета української влади – трансформувати територію відчуження на територію відродження, сказав президент

У понеділок, 26 квітня, у Чорнобильській зоні офіційно ввели в експлуатацію нове сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу СВЯП-2.

Вручення ліцензії на експлуатацію ядерної установки "Сховище відпрацьованого ядерного палива" (СВЯП-2) відбулося за участі президента Володимира Зеленського, повідомляє пресслужба глави держави.

"Це знаковий крок для безпеки в Чорнобильській зоні, Україні, Європі та всьому світі", – сказав президент, додавши, що строк експлуатації цього сховища становить до ста років.

Він зауважив, що правильне поводження з відпрацьованим ядерним паливом – це невіддільна частина ядерно-паливного циклу та є першочерговим на всіх етапах.

За словами Зеленського, реалізація цього спільного проєкту України та її міжнародних партнерів тривала понад 10 років.

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання ще минулого тижня ухвалила рішення про видачу ліцензії Чорнобильській АЕС на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива.

Ліцензія підтверджує, що процес поводження з відпрацьованим ядерним паливом в Україні може відповідати вимогам МАГАТЕ і гарантувати екологічну безпеку територій, на яких цей процес відбувається.

Довідка. Роботи з будівництва СВЯП-2 профінансовано з міжнародного рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, донором якого є Україна. Вартість проєкту становить 448,2 млн євро.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у компанії "Метінвест" розповіли про будівництво саркофага на ЧАЕС. Українська гірничо-металургійна група виготовила унікальну сталь і в найкоротші терміни поставила 13,3 тисячі тонн металу до Італії.