У компанії "Метінвест" розповіли про будівництво саркофага на ЧАЕС: виготовили унікальну сталь

У компанії "Метінвест" розповіли про будівництво саркофага на ЧАЕС: виготовили унікальну сталь

Олекса Франко

Термін експлуатації арки – 100 років

Українська гірничо-металургійна група "Метінвест" виготовила унікальну сталь і в найкоротші терміни поставила 13,3 тисячі тонн металу до Італії для будівництва арки над 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Про це йдеться в матеріалі УНІАН із нагоди 35-ї річниці з дня аварії на ЧАЕС.

"У проєкті висувалися особливі технічні вимоги до якості та хімічного складу сталі. Також сталь мала відповідати і європейським, й українським стандартам. Крім того, кожен лист проходив обов'язкову сертифікацію незалежними експертами", розповів у коментарі журналістам керівний директор Metinvest Europe Роберто Ре.

Вимоги до матеріалів, з яких мали побудувати арку, оголосила італійська компанія Cimolai, що проєктувала та виготовляла сталеві конструкції. Для реалізації проєкту з будівництва захисного саркофага від радіації потрібна була спеціальна сталь високої якості.

"Ми відразу ж звернулися до наших колег на "Азовсталі" з проханням вивчити можливість забезпечити необхідні характеристики сталі. І щойно нам це підтвердили, ми одразу ж зв'язалися з Cimolai й надали повну гарантію як якості сталі, так і якості готової продукції", зазначив Ре.

Сталеві заготовки для реалізації проєкту зробили на Маріупольському металургійному комбінаті "Азовсталь", а потім морем доставили в Італію, де на заводі "Метінвесту" Trametal із них виготовили прокат. Після цього сталевий прокат пройшов спеціальну термічну обробку, щоб забезпечити виконання всіх необхідних тестів.

За словами керівного директора, проєкт досі один із найбільших, з яким працювала компанія.

Зі свого боку, директор із маркетингу гірничо-металургійної групи "Метінвесту" Роман Курашев додав, що метал, який виробляється в Україні, служить у найскладніших і знакових об'єктах у всьому світі.

"Наприклад, із нашого металу побудували одну з найвищих будівель в Європі – Лондонський The Shard, кілька культурних знакових об'єктів у Нью-Йорку, найбільші круїзні судна. Наш бренд, наша репутація як постачальника дуже складних марок стали відомими у всьому світі", зазначив він.

Довідка. 26 квітня 1986 року, о 01:24, сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Для ізоляції зруйнованого енергоблока в листопаді 1986 року побудували об'єкт "Укриття" (більш відомий як саркофаг). Після цього ЧАЕС продовжувала свою роботу до грудня 2000 року, коли був зупинений останній робочий енергоблок №3.

Для подальшого запобігання викиду РАВ в атмосферу ухвалили рішення про будівництво Нового безпечного конфайнмента (НБК). 29 листопада 2016 року компанія-субпідрядник Novarka завершила процес насування НБК та його монтажу над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Новий безпечний конфайнмент став найбільшою у світі пересувною сталевою конструкцією. Вартість будівництва арки становить понад 1,5 млрд євро, а термін експлуатації – 100 років.

За даними Держагентства з управління зоною відчуження, арка знизила рівень гамма-випромінювання навколо станції порівняно з періодом до її встановлення в проєктне положення вдесятеро.

Як повідомляла ЕкоПолітика, в Україні та світі відзначають 35-ті роковини Чорнобильської трагедії. Цієї ночі, о 1:23, у м. Прип'ять на пам'ять про Чорнобильську трагедію запалили 35 свічок – за кількістю років, що минули з моменту аварії.

Читайте також
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу

Через будівництво DRI-заводу вартість тонни сталі підвищиться приблизно на €50

Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року
Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року

У Китаї металургійна промисловість уже включена в 6 із 8 регіональних вуглецевих ринків

Австралія може стати новим осередком зеленої металургії
Австралія може стати новим осередком зеленої металургії

Для виробництва однієї тонни зеленої сталі потрібно 3,6 МВт-год електроенергії

Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії
Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії

MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну