Зелений перехід під загрозою: нафтові гіганти збільшують видобуток заради прибутку

Зелений перехід під загрозою: нафтові гіганти збільшують видобуток заради прибутку

Катерина Бєлоусова

У 2022 році нафтогазова промисловість інвестувала у ВДЕ 2,5% від загального обсягу їхніх інвестицій з необхідних 50%

Світові нафтові гіганти, такі як Exxon, Chevron, Shell і Saudi Aramco, нарощують інвестиції у видобуток нафти та газу заради рекордних прибутків, одночасно скорочуючи витрати на проєкти зеленої енергетики.

Компанії фактично відмовляються виконувати міжнародні кліматичні угоди, через що викиди вуглецю продовжують зростати, повідомляє Бабель.

Зазначається, що у 2022 році світовими лідерами видобутку нафти були Саудівська Аравія, росія, Іран, Китай та США. 

Ймовірно, видобуток нафти зростатиме в найближчі роки, попри глобальні кліматичні домовленості. За прогнозами Стокгольмського інституту довкілля у 2025 році він сягне 35 мільярдів барелів, що на 5 млрд барелів більше, ніж потрібно для утримання глобального потепління на рівні 1,5℃. У 2050 році цей показник може сягнути 40 млрд барелів, хоча за кліматичними міжнародними угодами мав би впасти до 7-15 млрд барелів на рік.

babel.ua

Червона лінія: актуальний прогноз щодо світового видобутку нафти. Синя: видобуток, необхідний для утримання підвищення температури на рівні 1,5℃. CREA

Аналітикиня з Німецького інституту економічних досліджень Франциска Хольц пояснила, що ціни на нафту ростуть разом із рівнем життя в різних країнах. Так в країнах Південно-Східної Азії та Африки зростає рівень добробуту і все більше людей купують автомобілі. У розвинених країнах, особливо в густонаселених Китаї та Індії попит на пластик, дизельне пальне та бензин зростає разом із "середнім класом".

В матеріалі підкреслили, що одночасно зі збільшенням попиту на нафту падають інвестиції в зелені проєкти. Зокрема через здорожчання виробничого ланцюжка, а також затримки та збої у виробництві. Так протягом 2020-2022 років утричі подорожчав полікремній – основний елемент сонячних панелей. Через протистояння США та Китаю, зокрема закриття американських ринків для китайських виробників, СЕС в Сполучених Штатах стали втричі дорожчими.

Окрім того, через російсько-українську війну зросли витрати на вітрові турбіни, а їхнє виробництво у трьох найбільших західних виробників стало збитковим. Адже обидві країни постачали на світовий ринок багато сталі, з якої виробляють турбіни. Через війну поставки знизились, а ціна, відповідно, зросла.

Зазначається, у 2022 році світова нафтогазова промисловість інвестувала у відновлювальну енергетику близько $20 млрд — це лише 2,5% від загального обсягу їхніх інвестицій. Щоб досягти цілей Паризької угоди, компанії мала б інвестувати половину усіх капітальних видатків.

В матеріалі підкреслили, що великий попит на нафту дозволяє росії отримувати великі нафтогазові прибутки попри санкції. У вересні 2023 року її доходи від експорту склали $18,8 млрд, що є найвищим місячним показником з липня 2022-го. Хоча санкції сильно вдарили по доходах російського нафтогазу, вони спрацювали не надто вдало. Росіянам допоміг тіньовий флот танкерів і привабливі низькі ціни на російську нафту. Деякі трейдери просто ігнорували цінове обмеження у $60 та продавали російську нафту по $70 за барель.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства після 2030 року попит на нафту буде падати, а разом із ним — і нафтогазові прибутки. Тому стратегія нафтових компаній може виявитися недалекоглядною.

Нагадаємо, голова Європейського кліматичного фонду (ECF) професорка Лоранс Тубіана заявила, що через дипломатію та пропаганду росія намагається зашкодити зеленому переходу Європи та саботує міжнародні кліматичні переговори.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, найбільша нафтова компанія Європи Shell PLC таємно відмовилася від своїх кліматичних планів щодо витрати $100 мільйонів на рік на вуглецеві кредити. Також з 2024 року вона скоротить водневі проєкти та 200 робочих місць у відділі низьковуглецевих рішень.

Читайте також
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень

Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА

Раніше нафту масово використовували для транспортного сектору, однак наразі для нього розвивають екологічні альтернативи