Нафтовий гігант Shell таємно скасував свої кліматичні проєкти на $100 мільйонів Shutterstock

Нафтовий гігант Shell таємно скасував свої кліматичні проєкти на $100 мільйонів

Катерина Бєлоусова

Вуглецеві кредити компенсували б приблизно 10% викидів компанії

Найбільша нафтова компанія Європи Shell PLC таємно відмовилася від своїх кліматичних планів щодо витрати $100 мільйонів на рік на вуглецеві кредити.

Це сталося за 6 місяців після того, як новим виконавчим директором став Ваель Саван, повідомляє Carbon Credits.

Зазначається, що ця програма була найбільш масштабною серед аналогічних ініціатив нафтових корпорацій. У червні Саван оголосив про значну зміну стратегії Shell – зберегти поточний рівень видобутку нафти до 2030 року, а не скорочувати його, одночасно зменшуючи витрати та збільшуючи прибутки акціонерів. 

В матеріалі підкреслили, що вуглецеві кредити були частиною стратегії з досягнення нульових викидів до 2050 року та скоротити викиди Scope 1 і 2 на 50% до 2030 року. Після відмови від них в Shell не представили нові плани чи стратегії. 

В Carbon Credits розповіли, що Shell планувала генерувати 120 мільйонів вуглецевих кредитів щорічно до 2030 року завдяки проєктам з поглинання вуглецю у природі. Ці цілі компенсували б приблизно 10% викидів компанії.

За словами Shell, ці попередні цілі були недосяжними через відсутність проєктів, які б відповідали її стандартам якості. Адже компанія дотримується суворих стандартів, коли йдеться про розробку та інвестування в кліматичні рішення, що ґрунтуються на природі (NBS). Такі проєкти передбачають скорочення вирубки лісів, висадку дерев тощо.

Зазначається, що вуглецеві кредити є частиною кліматичних стратегій інших нафтових компаній, зокрема Chevron, TotalEnergies, BP (раніше – British Petroleum), Equinor і Eni. Shell не відмовляється повністю від своїх зусиль з компенсації викидів вуглецю та, ймовірно, зможе їх придбати у інших компаній.

В матеріалі підкреслили, що цілі компанії щодо сталого розвитку та клімату залишаються незмінними. Довгостроковий підхід Shell до скорочення викидів вуглецю до чистого нуля відповідає ініціативі Science-Based Targets. Це означає спочатку уникати викидів і скорочувати їх, перш ніж вдаватися до компенсації вуглецю. 

Аналіз BloombergNEF показав, що якщо Shell залишиться лояльною до своєї обіцянки щодо нульових викидів, вона все одно потребуватиме компенсації викидів вуглецю. Компанії знадобляться компенсаційні кредити на залишкові викиди на шляху до чистого нуля.

Нагадаємо, дослідження незалежного аналітичного центру InfluenceMap показало, що 5 найбільших нафтогазових компаній (BP, Chevron, ExxonMobil, Shell і TotalEnergies) перебільшують свої екологічні внески в публічних повідомленнях та продовжують спрямовувати більшість інвестицій у нафтогазові проєкти. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, нафтовий гігант Exxon Mobil значно скоротив підтримку біотехнологічної компанії Viridos, яка з 2009 року працювала над виробництвом біопалива з водоростей.

Читайте також
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень

Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА

Раніше нафту масово використовували для транспортного сектору, однак наразі для нього розвивають екологічні альтернативи