Росія намагається заблокувати світовий зелений перехід – голова ECF

Росія намагається заблокувати світовий зелений перехід – голова ECF

Катерина Бєлоусова

Пропаганда агресивно навіює людям, що зелений перехід – поганий вибір і саме з ним повʼязана інфляція

Голова Європейського кліматичного фонду (ECF) професорка Лоранс Тубіана заявила, що росія через дипломатію та пропаганду намагається зашкодити зеленому переходу Європи та саботує міжнародні кліматичні переговори.

В інтерв'ю для NV вона розповіла, що росії не вигідна відмова ЄС від викопного палива і вона поширює дезінформацію щодо того, що саме Зелена угода й відновлювана енергетика спричиняють кризу та інфляцію.

Тубіана пояснила, що на міжнародному кліматичному саміті COP28 у листопаді мають затвердити країну, у якій проходитиме кліматичний саміт 2024 року. За багатосторонніми домовленностями це має бути країна Східної Європи, однак росія блокує кожного кандидата. Змінити ж регіон проведення заходу дуже складно. 

Вона зазначила, що на щорічній конференції COP підписанти Паризької кліматичної угоди звітують про прогрес у скороченні шкідливих викидів задля обмеження глобального потепління. А також планують наступні кроки. 

Тубіана зауважила, що Євросоюз докладає значних зусиль для поступової відмови від викопного палива. Так від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС значно скоротив імпорт. Це сприяло нарощуванню інвестицій у відновлювані джерела енергії – переважно сонячну (зросли удвічі) та вітрову. 

Експертка підкреслила, що росії не вигідна така відмова. Навіть російський диктатор володимир путін, який раніше не цікавився і не коментував питання відновлюваної енергетики, тепер стверджує, що Європейська зелена угода й відновлювана енергетика – це фактори кризи.

"Навколо цього зосереджена вся російська пропаганда і дезінформація в Європі, — сказала вона. — Вона дуже агресивно навіює людям, що це поганий вибір і саме з ним повʼязана інфляція".

Тубіана додала, що енергетична криза, інфляція та продовольча безпека – теми, що надзвичайно турбують світову спільноту та відсувають питання зміни клімату на другий план. Цей опосередкований ефект розвʼязаної росією війни ускладнює роботу над проблемами навколишнього середовища й клімату в усьому світі.

Нагадаємо, дослідження експертів з обліку вуглецю показало, що війна в Україні поглиблює кліматичну кризу. За перші 12 місяців війни кількість викидів вуглецю сягнула 120 мільйонів тонн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський під час виступу на COP27 заявив, що не може бути ефективної кліматичної політики без миру.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки