Зелені технології зменшать викиди від виробництва цементу на 20% – дослідження

Зелені технології зменшать викиди від виробництва цементу на 20% – дослідження

Катерина Бєлоусова

Будівельний сектор створює близько 40% світових енергетичних і промислових викидів

Звіті Міжнародної фінансової корпорації (IFC) показав, що використання зелених технологій у виробництві цементу допоможе зменшити викиди на 20%, що сприятиме декарбонізації будівельного сектору.

Звіт охоплює два найбільших джерела викиді у секторі, а саме споживання енергії будівлями та виробництво будівельних матеріалів, повідомляє Environment+Energy Leader.

У звіті “Building Green: Sustainable Construction in Emerging Markets” вказано, що на будівельні ланцюжки створення вартості припадає близько 40% світових енергетичних і промислових викидів. Без значних заходів декарбонізації вони можуть зрости на 12,8% до 2035 року, порівняно з 2022.

В IFC наголосили на загальній потребі відмови від вугілля. Адже поєднання використання біомаси, відходів і палива на основі промислових залишків з енергією вітру та сонця може зменшити викиди при виробництві цементу на 20%. 

Зазначається, що, окрім цементу, важливим будівельним матеріалом є сталь. Використання чистого кисню в доменних печах для зменшення споживання вугілля може знизити викиди від при її виробництві на 15%-20%. Також значні переваги матиме використання зеленої сталі.

“Технологія зеленого водню та уловлювання вуглецю були відзначені як довгострокові рішення для декарбонізації будівельних матеріалів”, – йдеться у матеріалі.

У звіті підкреслили, що зменшити викиди будівельного сектору без значних фінансових витрат допоможуть заходи з енергоефективності, електрифікація та перехід на відновлювану енергію. Адже близько половини викидів у будівельній галузі надходять від опалення, охолодження та живлення будівель

В IFC також запропонували стратегії впровадження енергоефективного дизайну, зокрема:

  • зовнішнє затінення;
  • орієнтація будівель на сонце;
  • світловідбиваюча фарбу;
  • розумні системи опалення та охолодження;
  • використання теплових насосів.

Зазначається, що між фінансовими ринками розвинених країн та тих, що розвиваються, існує значна прогалина в інвестиціях. До 2035 року їм потрібно $1,5 трильйона інвестицій на озеленення будівельного сектору. Розмір загальних світових інвестицій має сягнути $3,5 трильйона, тобто 0,03 відсоткових пунктів світового ВВП.

Нагадаємо, у березні Європарламент ухвалив нову редакцію Директиви щодо енергетичних характеристик будівель, яка покликана зробити сектор кліматично нейтральним до 2050 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, вчені зі Стенфордського університету розробили нову кольорову фарбу, яка може заощадити 7,4% енергії, необхідної для обігріву, вентиляції чи охолодження житлового будинку.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС