Вчені винайшли фарбу для стін, яка може замінити кондиціонери та обігрівачі

Вчені винайшли фарбу для стін, яка може замінити кондиціонери та обігрівачі

Катерина Бєлоусова

Під час експериментів, фарба зменшила кількість енергії, необхідної для охолодження на 21%, а для обігріву – на 36%

Вчені зі Стенфордського університету розробили нову кольорову фарбу, яка може заощадити 7,4% енергії, необхідної для обігріву, вентиляції чи охолодження житлового будинку середньої поверховості.

Фарба здатна відбивати до 80% середнього інфрачервоного світла від Сонця, що може зменшити зростаючу залежність від кондиціонерів та обігрівачів, повідомляє ScienceAlert.

Зазначається, що традиційні фарби відбивають вдесятеро менше інфрачервоного світла. 

За словами вчених, фарба забезпечує цілорічне енергозбереження, яке можна використовувати в різних кліматичних умовах. Поверхні будівель поглинають світло середнього інфрачервоного діапазону у вигляді тепла. При використанні на зовнішній стороні будівлі фарба не пропускає тепло. Окрім того, всередині приміщення вона допоможе зберегти тепло.

В матеріалі розповіли, що у штучних умовах фарба зменшила кількість енергії, необхідної для охолодження закритого простору, майже на 21%. А у штучно холодних умовах кількість енергії для обігріву зменшилася на 36%.

В ScienceAlert підкреслили, що це не малий показник, адже будівлі в США споживають близько 40% енергії в країні, і значна частина цього витрачається на опалення, вентиляцію та кондиціонування повітря.

Зазначається, що попередні енергоефективні фарби були або білили, або сріблястими. Нова розробка має широку колірну гаму, а саме білий, синій, червоний, жовтий, зелений, оранжевий, фіолетовий і темно-сірий кольори.

sciencealert.com

Предмети з різних матеріалів, покриті новими фарбами (sciencealert.com)

В матеріалі підкреслили, що нова фарба має два шари, які наносяться послідовно. Перший – це світловідбиваючий нижній шар, який містить часточки сріблястого алюмінію. Другий – прозорий верхній шар, який містить кольорові неорганічні наночастинки. Окрім того, обидва шари є водовідштовхувальними та працюють у вологому та гарячому середовищі.

"Як для опалення, так і для кондиціонування повітря ми повинні скоротити енергію та викиди в усьому світі, щоб досягти наших цілей щодо нульових викидів", — сказав матеріалознавець І Цуй зі Стенфорда.

Зазначається, що науковці продовжують удосконалювати свою технологію та сподівається комерціалізувати фарбу в майбутньому.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, вчені з Університету Йонсей у Південній Кореї винайшли абажур, який очищує повітря від забруднюючих речовин.

Читайте також
Українців закликали економити електроенергію кожного дня
Українців закликали економити електроенергію кожного дня

Зменшити навантаження на мережу може кожен

Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF
Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF

Електрифікація може зменшити споживання енергії транспортом, будівлями, а також викиди CO2

ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи
ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи

В Україні стимулюють впровадження енергозберігаючих заходів

Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним
Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним

"Розумний" лічильник та використання побутових приладів вночі дозволять економити на оплаті рахунків до 30–40%