Європарламент підтримав кліматичну нейтральність будівельного сектору shutterstock

Європарламент підтримав кліматичну нейтральність будівельного сектору

Катерина Бєлоусова

На будівлі в ЄС припадає 40% споживання енергії та 36% викидів парникових газів

Європарламент ухвалив нову редакцію Директиви щодо енергетичних характеристик будівель, яка покликана зробити сектор кліматично нейтральним до 2050 року.

Для цього планують пришвидшити ремонти, скоротити енергоспоживання та викидів парникових газів, повідомляє Європарламент.

Зазначається, що пропозицію підтримали 343 євродепутати, проти виступила 216, а 78 – утрималися. Наступним кроком стануть переговори з Радою ЄС, щоб узгодити остаточну форму законопроєкту.

В повідомленні підкреслили, що ЄС має значно скоротити викиди від будівель до 2030 року. Пропонується, що з 2028 року всі нові будівлі повинні мати нульовий рівень викидів. Також вони мають бути оснащені сонячними панелями, якщо це технічно прийнятно та економічно доцільно. 

Зазначається, що нові правила передбачають, що житлові будівлі мають досягти щонайменшого класу енергоефективності “E” до 2030 року і “D” до 2033 року, за шкалою від A до G. Клас “G” охоплюватиме 15% найгірших будівель у національному фонді країни-члена. Нежитлові та громадські будівлі мають досягти таких самих оцінок до 2027 та 2030 років. Підвищення енергоефективності, яке може відбуватися у формі ізоляційних робіт або вдосконалення системи опалення, відбуватиметься під час: 

  • продажу будівлі;
  • капітального ремонту;
  • під час підписання нового контракту щодо оренди.

В повідомленні наголосили, що держави-члени встановлять заходи, необхідні для досягнення цих цілей, у своїх національних планах реконструкції. Національні плани реконструкції повинні включати схеми підтримки для полегшення доступу до грантів і фінансування.

Зазначається, що з нових правил будуть виключені:

  • будівлі, які охороняються через їх архітектурні чи історичні цінності;
  • технічні будівлі;
  • будівлі, що використовуються тимчасово;
  • церкви та місця поклоніння;
  • державне соціальне житло, де ремонт призведе до підвищення орендної плати, яке не може бути компенсовано економією на рахунках за електроенергію.

Депутати Європарламенту також хочуть дозволити державам-членам коригувати нові цілі для обмеженої частки будівель залежно від економічної та технічної доцільності реконструкції та наявності кваліфікованої робочої сили.

В повідомленні наголосили, що нові правила допоможуть зменшити залежність від викопного палива, енергетичну бідність, а також дозволять скоротила викиди. Це покращить стан довкілля та здоров’я людей. Це також забезпечить сотні тисяч якісних місцевих робочих місць. 

Як відомо, на будівлі в ЄС припадає 40% споживання енергії та 36% викидів парникових газів. 

Нагадаємо, Рада ЄС, Європарламент та Єврокомісія ухвалили Спільну декларацію про законодавчі пріоритети ЄС на 2023 та 2024 роки, серед яких і ініціативи, що пов’язані із Європейським "зеленим" курсом на найближчий час.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої політичної домовленості щодо перегляду Директиви ЄС з енергоефективності, а саме скорочення кінцевого споживання енергії на рівні блоку на 11,7% у 2030 році. 

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня