"Зелена" енергетика зробила потужний ривок у 2020 році — МЕА shutterstock

"Зелена" енергетика зробила потужний ривок у 2020 році — МЕА

Олекса Франко

За словами аналітиків, рекордний приріст стане нормою

За останні два десятиліття потужності відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) збільшилися швидкими темпами, а 2020 року було досягнуто найвищого приросту з 1999-го.

Так, у 2020-му щорічне збільшення потужностей відновлюваної енергетики зросло на 45% і становило майже 280 ГВт. До того ж досягнутий рекордний приріст потужностей може стати новою нормою, йдеться в доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), опублікованому 11 травня.

Зокрема, потужність сонячної енергії зросла на 50% порівняно з допандемійним періодом. Тим часом вітрова енергія збільшила показники вдвічі.

За словами аналітиків МЕА, надзвичайно велике збільшення нових потужностей стане "новою нормою" у 2021 і 2022 роках. Водночас на відновлювані джерела випадатиме 90% нових світових потужностей.

Згідно з прогнозами, розвиток сонячної фотоелектричної енергетики й далі битиме рекорди, а щорічні надходження досягнуть 162 ГВт до 2022 року — майже на 50% вище до рівня 2019 року.

Зазначається, що зростання потужності Європи прискорюється завдяки подальшій політичній підтримці, щораз більшому корпоративному ринку PPA та зменшенню витрат на фотоелектричну енергію.

Нині серед лідерів із розвитку відновлюваної енергетики називають Китай, на частку якого протягом кількох років випадало близько 40% світового приросту потужностей у цій сфері.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аналітики Міжнародного енергетичного агентства прогнозують, що дві третини зростання відновлюваних джерел енергії забезпечуватиме вітрова та сонячна енергетика. Зокрема, вітроенергетика у 2021 році зазнає рекордного річного зростання.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності