Вітроенергетика у 2021 році зазнає рекордного річного зростання — МЕА shutterstock

Вітроенергетика у 2021 році зазнає рекордного річного зростання — МЕА

Олекса Франко

Загалом виробництво електроенергії з ВДЕ у 2021 році має збільшитися більш ніж на 8% і досягнути 8 300 ТВт•год

Аналітики Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) прогнозують, що дві третини зростання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) забезпечуватиме вітрова та сонячна енергетика.

Загалом частка відновлюваних джерел у виробництві електроенергії зросте майже до 30% у 2021 році (від 27% у 2019 році), що є найвищим показником із часів промислової революції. Про це йдеться в щорічному Глобальному енергетичному огляді 2021 року (Global Energy Review 2021), який агентство опублікувало у квітні, пише УВЕА.

За прогнозами аналітиків МЕА, спостерігатиметься рекордне річне зростання обсягів вітрової генерації на близько 275 ТВт•год, або на 17%, порівняно з 2020 роком. Крім вітрової та сонячної енергетики, очікується подальше зростання гідроенергетичної та біоенергетичної генерацій.

В агентстві зазначають, що попит на відновлювані джерела енергії зріс на 3% у 2020 році, і у 2021 році має й далі зростати у всіх секторах економіки — в енергетиці, теплопостачанні, промисловості й на транспорті. Зокрема, виробництво електроенергії з ВДЕ у 2021 році має збільшитися більш ніж на 8% і досягнути 8 300 ТВт•год, що є найбільшим річним показником з 1970 року.

Також в огляді наголосили, що тільки на Китай випадає половина глобального приросту “зеленої” електроенергії. Услід за Китаєм ідуть США, Європейський Союз та Індія. Очікується, що у 2021 році коштом сонячної та вітрової енергій у Китаї вироблятиметься понад 900 ТВт•год електроенергії, в Європейському Союзі — близько 580 ТВт•год, у США — 550  ТВт•год. Разом на ці країни випадає близько третини глобальних обсягів сонячної та вітрової генерацій.

Водночас аналітики дослідили, чи призведе масове відновлення діяльності в таких об’ємах, як практикувалось до пандемії, до відповідного підвищення викидів CO2 і якою мірою нова політика, спрямована на підтримку сталого розвитку, зможе стримати підвищення викидів парникових газів.

Зокрема, серед ключових висновків огляду також такі:

1. Пандемія COVID-19 продовжує впливати на глобальний попит на енергію та енергоресурси. Третя хвиля пандемії й далі диктує порядок денний сучасної життєдіяльності суспільства й обмежує попит на енергію через введення нових карантинних обмежень. Проте процес вакцинації подає надію щодо швидкого відновлення національних економік від наслідків пандемії. Передбачається, що обсяг глобального економічного виробництва зросте на 6% у 2021 році, що, відповідно, призведе до зростання світового ВВП на 2% порівняно з 2019 роком.

2. Глобальний попит на енергію зросте на 4,6% у 2021 році, що компенсує 4% падіння 2020 року та стане на 0,5% вище за показник 2019 року. Майже 70% прогнозованого підвищеного попиту на енергію випаде на ринки та країни, що розвиваються, у яких попит на енергію має зрости на 3,4% порівняно з показником 2019 року. Споживання ж енергії в країнах із розвиненою економікою досі буде на 3% нижчим за показник до часів пандемії COVID-19.

3. За прогнозом МЕА, попит на викопні джерела енергії також зросте у 2021 році. Очікується, що глобальний попит на вугілля у 2021 році зросте на 4,5%, до того ж 80% цього попиту випаде на Азію, попит на природний газ зросте на 3,2%, чому буде сприяти підвищення попиту в Азії, Російській Федерації, та на Близькому Сході. Водночас, незважаючи на очікуване річне зростання на 6,2% у 2021 році, глобальний попит на нафту, як і раніше, буде на 3% нижчим за показник 2019 року.

4. У 2021 році попит на електроенергію зросте на 4,5%, або більш ніж на 1000 ТВт•год, закріпивши частку електроенергії в кінцевому споживанні енергії на рівні понад 20%.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на Рівненщині побудують вітроелектростанцію, яка вироблятиме "зелений" водень.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни