Завод на Сумщині позбувся 1257 центнерів небезпечних відходів Shutterstock

Завод на Сумщині позбувся 1257 центнерів небезпечних відходів

Олена Яценьо

Підприємство понад 10 років незаконно зберігало гальваношлам

У Сумській області ПрАТ "Глухівський завод "Електропанель" виконало припис екоінспекторів, знешкодивши 1257 центнерів промислових відходів.

Про це у фейсбуці повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції (ДЕІ) в регіоні.

За інформацією пресслужби екоінспекції, У березні 2020 року під час планової перевірки з дотримання вимог природоохоронного законодавства підприємством "Глухівський завод "Електропанель" працівники ДЕІ виявили зберігання великого обсягу гальванічного шламу.

Було встановлено, що гальванічний цех заводу не працював уже близько 10 років, усе обладнання давно демонтоване, а єдине, що нагадувало про виробництво, – 125,718 тонни небезпечних промислових відходів.

У Держекоінспекції наголосили, що відповідно до законодавства на виробництвах дозволено тимчасово (не більш як 1 рік) зберігати гальваношлам, а потім його обов’язково потрібно передавати для знешкодження підприємству-ліцензіату.

Оскільки ПрАТ "Глухівський завод "Електропанель" порушив усі допустимі терміни зберігання гальванічних відходів на своїй території, що створювало небезпеку для довкілля та стану здоров’я людей, посадових осіб заводу притягнули до адміністративної відповідальності та видали їм припис для усунення виявлених порушень.

Улітку 2020 року з метою контролю виконання припису екоінспектори провели позапланову перевірку ПрАТ "Глухівський завод "Електропанель". Тоді завод вже уклав договір зі спеціалізованим підприємством для проведення робіт зі збирання, перевезення та зберігання гальваношламу та з метою подальшої його утилізації. Проте небезпечні промислові відходи й далі зберігатися у Глухові.

За невиконання припису Держекоінспекції у Сумській області на відповідальну особу було складено протокол відповідно до ст. 188-5 КУпАП. Утім, керівництво заводу запевнило, що має намір передати всі відходи на утилізацію, але не вкладається в терміни через великі обсяги робіт, що потребують значних фінансових витрат. З огляду на це інспекція видала новий припис.

Днями ПрАТ "Глухівський завод "Електропанель" нарешті прозвітував про повне виконання припису. Екоінспекторам надали акти приймання-передачі, відповідно до яких повний обсяг відходів гальванічного шламу передано спеціалізованому підприємству ТОВ "ЕКО ТЕРА", яке згідно з інформацією з офіційного сайту Міндовкілля, внесено до Ліцензійного реєстру (Перелік ліцензіатів на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами).

Раніше ЕкоПолітика писала, що у Хмельницькій області екоактивісти змусили підприємство з виробництва паперу припинити небезпечні викиди в річку Хомору.

Читайте також
У Житомирі забруднення земель виробничими відходами спричинило мільйонні збитки
У Житомирі забруднення земель виробничими відходами спричинило мільйонні збитки

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 2,8 мільйона гривень

Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів до 47 мільйонів тонн
Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів до 47 мільйонів тонн

34 мільйони тонн промислових відходів утилізували або використали повторно

Над Миколаєвом нависла екозагроза після націоналізації глиноземного заводу
Над Миколаєвом нависла екозагроза після націоналізації глиноземного заводу

У 2019 році на полях знаходилося 43,5 мільйона тонн червоного шламу