Заступника Стрільця використовує для лобізму відомий бізнесмен – ЗМІ shutterstock

Заступника Стрільця використовує для лобізму відомий бізнесмен – ЗМІ

Катерина Бєлоусова

Єдине ДП візьме під контроль всі ліси і, після корпоратизації, буде здавати їх в оренду

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Сергій Власенко, який ймовірно очолить єдине ДП "Ліси України", може бути причетний до лобістської схеми Леоніда Юрушева в деревообробному бізнесі.

За умови корупційних звʼязків, новий державний монополіст “Ліси України” дозволить обійти конкуренцію та аукціони, повідомляє “Наші гроші”, з посиланням на телеграм-канал "Монополіст".

Власенко був призначений на посаду в Міндовкілля у червні 2022 року. Раніше, в уряді Олексія Гончарука, він був заступником голови Держлісагентства. 

“Саме за його роботи на цій посаді ЗМІ знайшли у його власності 20 ділянок елітної землі на Київщині, придбані в червні 2018 року”, – йдеться в матеріалі.

За даними "Монополіста", призначення Власенка в уряд лобіював Леонід Юрушев, якому належить Коростенський завод МДФ на Житомирщині – найбільше в Україні підприємство такого профіля. А також йому належить великий лісопильний комплекс "Українська холдингова лісопильна компанія" у Коростені, яка щорічно може переробляти 600 тисяч куб м ділової деревини. 

“Але для таких потужностей потрібно чимало сировини. І саме їх має дати новий державний монополіст – "Ліси України"”, – зазначили в “Наші гроші”.

В матеріалі також зазначили, що Юрушев є родичем екснардеп від "Слуга народу" та екскерівник Черкаської ОДА Олександра Скічка. Бізнесмен хоче продати свій бізнес з переробки деревини, однак для високої капіталізації потрібні великі та стабільні джерела сировини.

В “Наші гроші” пояснили, що наразі деревина має продаватися через аукціон, а це конкуренція і висока ціна. Однак єдине ДП, яке візьме під контроль всі ліси і, після корпоратизації, буде здавати їх в оренду, допоможе обійти аукціони і позбутися конкуренції.

"Тепер керівники лісгоспів розповідають, що процес створення ДП "Ліси України" рухається і деяким з них пропонують "скинутись", аби їх залишили керувати своїми підрозділами у майбутньому ДП. Розповідають, що координацією займаються народний депутат від "Слуги народу" Олександр Аліксійчук та його колишній колега за фракцією Роман Іванісов. Обидва походять з Рівненської області та мають там бізнес-інтереси", – написав "Монополіст".

В матеріалі додали, що на незгодних керівників лісгоспів чекає звільнення.

"Юрушев не вперше використовує політиків для лобіювання. Деревообробний бізнес він побудував після зняття податків на імпорт деревообробного обладнання, а також встановлення обмежень на експорт необробленої деревини. Це відбувалося за урядів Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана", – пише "Монополіст".

В матеріалі зазначили, що ТОВ "Факторинг Фінанс", де Власенко працював фіндиректором у 2018 році, того ж року стала ініціатором відкриття справи про банкрутство автозаводу Таріела Васадзе – "Запорізького автомобільного заводу" ("ЗАЗ"). Співвласницею фірми є Валентина Власенко. Фірма отримала свідоцтво про реєстрацію фінансової установи та дозвіл на надання послуг факторингу на початку 2009 року. Про її проєкти в сфері довкіллі або лісовій галузі публічна інформація відсутня.

На посаді в Міндовкіллі Власенко має опікуватися питаннями цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Нагадаємо, призначення Олени Крамаренко на посаду заступниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів розкритикували через ймовірну причетність до корупційної справи на 200 тисяч грн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Львівській області правоохоронці затримали на "гарячому" директора одного із лісових державних підприємств під час отримання хабаря в сумі 9 тисяч грн.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів