Запорізький абразивний комбінат знизив викиди вчетверо завдяки екомодернізації abrasive.zp.ua

Запорізький абразивний комбінат знизив викиди вчетверо завдяки екомодернізації

Катерина Бєлоусова

Компанія взяла курс на екомодернізацію та рухається до зменшення викидів

ПрАТ "Запорізький абразивний комбінат" завершило екомодернізацію аспіраційної установки АУ-16, а саме заміну апаратів з мокрою системою пиловловлення на картриджні фільтри, за близько 1 мільйон гривень.

Модернізація цієї та інших установок дозволила зменшити викиди в повітря більш ніж у чотири рази, а також обсяг скидів у річку на 3% (на 6,5 тисячі м3) та позбутися утворення промислових відходів шламів, йдеться в пресрелізі компанії.

З 2020 року підприємство модернізувало дві аспіраційні установки АУ-13 та АУ-14 у цеху №62, а також газоочисну установку печі №1 та №2 цеху №2. Загальна вартість модернізації сягнула 22 мільйонів гривень, з яких 2,5 мільйона гривень – екомодернізація АУ-13 та АУ-14. Фільтри на АУ-13 та АУ-14 вловлюють близько 98% пилу, який повторно використовують у виробництві.

Підприємство планово впроваджує реконструкцію аспіраційного устаткування с заміною різних систем пиловловлення на сучасне ефективне обладнання. Так нові рукавні та картриджні фільтри установок з тканинною фільтрацією дозволяють:

  • не використовувати воду на пиловловлювачах та, як наслідок, позбутися шламових стоків;
  • збільшити ступінь уловлення пилу та знизити викиди в атмосферу;
  • збільшити обсяги повторного використання вловленого пилу в абразивному виробництві.

Модернізація проводиться поетапно без зупинки виробництва. Наразі вже встановлено 82 апарати з тканинною фільтрацією на 25 аспіраційних установках.

“Раніше на цих аспіраційних установках використовувалися апарати з мокрою системою пиловловлення. Тобто, на очисні установки подавалася вода, за допомогою якої вловлювався пил, який надалі у вигляді шламу йшов на водоочисні споруди комбінату”, – розповів виконуючий обовʼязки начальника управління Дмитро Слюнін.

Він пояснив, що тепер на кожній АУ встановлено два картриджні блоки, що містять по 12 елементів. Ці фільтри здатні вловлювати 99,9% пилу, а ефективність АУ-13 та АУ-14 після реконструкції сягає 98%. Наразі викиди комбінату сягають 22-24 мг/м3, при допустимій нормі до 50 мг/м3.

“Фахівцям комбінату вдалося досягти практично максимально можливих показників повного очищення, – підкреслив Слюнін. – Компанія взяла курс на екомодернізації та рухається до зменшення викидів."

Він розповів, що заміна попередніх апаратів пиловловлення також дозволила зменшити обсяги скидів в річку Мокра Московка. Адже вода більше не використовується, а шлами – не утворюються.

Слюнін додав, що підприємство планує також впровадити систему безперервного моніторингу викидів від печей №1 та №2 цеху №2.

Компанія є єдиний виробник шліфувальних матеріалів в Україні та один з найбільших виробників абразивів у Східній Європі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, компанія з виробництва залізорудних окатишів Ferrexpo посилила цілі декарбонізації, а саме планує скоротити викиди вуглецю Scope 1 та 2 на 50% до 2030 року та Scope 3 на 10%. Загальні капітальні витрати на декарбонізацію до 2050 року оцінюються у $3,3 мільярда.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва