Замість повітряних кульок - нові дерева: у Дрогобичі до дня міста проходить акція "Посади дерево"  shutterstock

Замість повітряних кульок - нові дерева: у Дрогобичі до дня міста проходить акція "Посади дерево" 

Людмила Гончаренко

Долучилися до цієї еко-акції та збагатити край новими насадженнями запрошують всіх бажаючих

У вівторок, 21 вересня, Дрогобич відзначає 930-літній ювілей. Однією із запланованих акцій був запуск у небо 930 повітряних кульок. Але після критики цієї ідеї через шкоду довкіллю міськрада вирішила від неї відмовитися. Натомість висадять таку ж кількість дерев.

"Минулого тижня під час засідання організаційного комітету було висловлено пропозицію випустити у небо 930 кульок. Також до нас надійшла пропозиція висадити 930 дерев. Безумовно, що ми прийняли рішення висадити дерева і таким чином сприяти розвитку екології у громаді. Тому запрошуємо всіх долучилися до цієї чудової еко-акції та збагатити наш край новими насадженнями", – прокоментував заступник міського голови Андрій Ковч.

Напередодні головних святкувань Дня міста, у понеділок, 20 вересня, у селі Верхні Гаї відбудеться еко-акція – висадка 930 дерев. Розпочнуть акцію об 11 годині. Дерева безкоштовно надає лісове господарство. Саджанці із закритою кореневою системою. Як наголошують у мерії міста – до акції "Посади дерево" можуть долучитися усі бажаючі та висадити дерева біля своїх навчальних закладів, установ та в межах населених пунктів. Активістів закликають зголошуватися.

Чому ж повітряні кульки небезпечні і як впливають на довкілля?

Про це пише інтернет-ЗМІ "Галицькі новини "Варто".

  1. Повітряні кульки не переробляються. Деякі кульки роблять із латексу, а ті, що називають фольговані – з тонкої пластикової плівки + метал, клей і фарба. Також ще є стрічки, що робляться з поліпропілену. В природі латексна кулька розкладається приблизно за 5 років, а фольгована – приблизно за 200 років. Стрічка від кульки розкладається приблизно за 100 років.
  2. Кульки надувають гелієм. Гелій — невідновлюваний ресурс, і його світові запаси закінчуються. Але гелій — це цінний газ, який використовують для космічних польотів, МРТ, оптоволокна і кульок.
  3. Перед тим як відпустити кульки у вільний політ вам слід пам’ятати, що вони точно впадуть на землю: латексні приземляться за 1-2 доби, а фольговані – за 2 тижні. І передбачити, куди саме вони впадуть, неможливо. Це може бути ліс, поле, пляж, річка чи море.
  4. Дальність польоту визначити важко, але практичні випробування з GPS трекінгом показали здатність кульок відлітати на відстань 100-600 кілометрів.
  5. Кульки не лише забруднюють довкілля, вони становлять загрозу для життя тварин та птахів, які не можуть відрізнити їжу від сміття, тож з’їдають здуті кульки чи заплутуються в стрічці від них і можуть загинути.
  6. Також повітряні кульки можуть бути небезпечними і для людини. Зокрема, призвести до короткого замикання високовольтних проводів та становити загрозу безпеці авіапольотів.

Нагадуємо, ЕкоПолітика писала про те, що як відбувається реалізація проекту “Зелена країна”, що передбачає висадку мільярда дерев за три роки.

Читайте також
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом

Екоінспектори також відібрали проби ґрунту для лабораторних досліджень

На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео
На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео

Люди побоюються, що за 50 метрів від їхніх будинків з'явиться свиноферма або скотобійня

У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями
У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями

На фабриці облаштували великий паркінг, який накрили сонячними панелями

Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку
Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку

Кожний заклад визначає індивідуально розмір знижки чи інші заохочення для клієнтів