Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко shutterstock

Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко

Катерина Бєлоусова

Нову версію документа мають подати до Верховної Ради найближчим часом

Голова парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко заявив, що законопроєкт №10066 “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти на 11 чи на початку 12 сесії Верховної Ради, тобто у 2024 році.

Наразі документ повністю перепрацьовує робоча група, розповів він під час виїздного засідання екокомітету у Львові 26 лютого, повідомляє Львівська міська рада. 

Як відомо, цей та альтернативні законопроєкти №№10061-1, 10061-2, вводять розширену відповідальність виробника та систему збирання та рециклінгу відходів упаковки. З жовтня 2023 року їх опрацьовує робоча група екокомітету.

Бондаренко пояснив, що органи місцевого самоврядування, виробники упаковки та переробники надіслали до документа низку правок. 

Я думаю, вже найближчим часом ми подамо нову версію [законопроєкту] і будемо рухати його. Я дуже сподіваюся, що ми його приймемо чи на цій сесії [Верховної Ради] ще, чи на початку наступної. Нам всім він дуже потрібен, – сказав він. – Ми розуміємо, як має працювати система, і які мають бути її складові. Також бачимо певний супротив”. 

11 сесія Верховної Ради триватиме з лютого до серпня 2024 року.

Зазначається, що під час засідання також обговорили зведення сміттєпереробного комплексу, проблемні питання щодо стічних вод та поводження з побутовими відходами Львова.

За словами директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ореста Тимчишина, зараз у Львові впроваджують реформу у сфері побутових відходів. Зокрема у місті створюють підприємство, яке буде єдиним адміністратором, а саме укладатиме угоди з усіма мешканцями і розраховуватиметься з перевізниками. 

"Ми потребуємо допомоги щодо прийняття законопроєкту “Про упаковку”. Це важливо для нас, адже мешканці вже не платили б за ці відходи, а вони поверталися б до продавців чи виробників”, – сказав він.

Тимчишин зазначив, що також необхідні нові затверджені правила та норми щодо надання послуг з управління відходами. Адже наявні вже втратили чинність і не враховують практику роздільного збору.

“Нам необхідна така законодавча допомога на рівні Комітету, ми теж маємо розроблені пропозиції", – додав він.

Міський голова Львова Андрій Садовий розповів, що рекультивація Грибовицького полігону знаходиться на фінальній стадії. Окрім того, у місті завершують будівництво конструкції сміттєпереробного комплексу.

Заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач розповів про іншу гостру проблему громади, а саме забруднення водойм стічними водами.

"Ми зараз займаємося водоймами, які є в межах громади, і малими річками. Тут ситуація є дуже складна і пов’язана вона в тому числі з недосконалістю чинного законодавства. Дуже багато населених пунктів фізично скидають стоки в річки і озера. Цей процес є абсолютно неконтрольований”, – розповів він.

Зубач наголосив, що в ЛМР напрацювали певні зміни до законодавства, які допоможуть врегулювати таке забруднення, зокрема зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення

Раніше ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів огляд трьох ключових екологічних законопроєктів, які в Україні мають прийняти у 2024 році.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України