ТОП-3 екологічні законопроєкти, які в Україні мають ухвалити у 2024 році

ТОП-3 екологічні законопроєкти, які в Україні мають ухвалити у 2024 році

Катерина Бєлоусова

У 2024 році мають прийняти 7 законопроєктів, які вводять розширену відповідальність виробника для різних галузей

У зв'язку з нагальною необхідністю вирішення екологічних проблем та виконанням євроінтеграційних зобовʼязань у 2024 році в Україні мають ухвалити ключові законопроєкти щодо захисту клімату та навколишнього середовища, а також втілення в життя сміттєвої реформи. 

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів огляд трьох основних законодавчих завдань на 2024 рік.

  • Законопроєкт "Про систему торгівлі квотами на викиди парникових газів", який дозволить запустити ринок торгівлі квотами на викиди принаймні у пілотному режимі у 2025 році.

Запуск цієї системи є однією з євроінтеграційних вимог, адже стосується зменшення  викидів вуглецю в атмосферу, а отже боротьби зі зміною клімату. Окрім того, СТВ допоможе українським імпортерам уникнути тягаря європейського механізму вуглецевого коригування імпорту CBAM, який компанії почнуть сплачувати з 2026 року.

СТВ планують створити на базі системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ) ґрунтуючись на данних за три роки. Проте за час повномасштабної війни 40% установок зруйнували або пошкодили окупанти. 

В екоспільноті скептично ставляться до таких амбітних строків, адже відповідний документ досі не оприлюднили, хоча розробляють його з 2021 року. Окрім того, створення СТВ – довготривалий та кропіткий процес, який вимагає врахування багатьох факторів та умов. В ЄС таку систему розробляли та вдосконалювали протягом 17 років, а Україна планує створити її за 2,5-3 роки. 

  • Законопроєкт №10061 (№№ 10061-1, 10061-2) "Про упаковку та відходи упаковки", який регламентує поняття розширеної відповідальності виробника (РВВ). Ця система перекладає зобов'язання щодо управління відходами, коли товар втрачає споживчі властивості та переходить у категорію відходу, з державного сектору на виробників. 

Законопроєкт є важливою умовою для реалізації сміттєвої реформи. Наразі всі три законопроєкти опрацьовує робоча група парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Також протягом 2024 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів має подати до Верховної Ради інші законопроєкти, які запроваджують РВВ, а саме “Про батареї та акумулятори та відходи батареї та акумуляторів”, “Про відходи електричного та електронного обладнання”, “Про зняті з експлуатації транспортні засоби”, “Про відходи мастил, олив та шин”, “Про відходи текстилю”, “Про відходи будівництва та знесення”.

  • Законопроєкт №6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля” (“Про промислове забруднення”), який передбачає модернізацію всіх промислових установок протягом 12 років. Так строк введення законопроєкту в дію сягатиме одного року, запровадження норм найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) – 4 роки, а модернізація всіх підприємств має завершитися за 7 років.

Законопроєкт дозволить імплементувати європейську Директиву 2010/75/ЄС та розпочати довгоочікувану реформу зменшення та контролю промислового забруднення в Україні. Це є одним з зобов’язань країни за Угодою про асоціацію з ЄС.  Також документ покликаний запустити поступовий перехід національних підприємств на європейські стандарти і впровадження НДТМ, однак він не закладає фінансування для їхнього впровадження.

Варто зазначити, що серед основних реформ, що впроваджуватимуть у 2024 році, Руслан Стрілець назвав: 

  1. кліматичну політику; 
  2. моніторинг довкілля; 
  3. управління відходами; 
  4. екологічний контроль; 
  5. запобігання промисловому забрудненню; 
  6. стале управління водними ресурсами; 
  7. лісову політику.

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець переконаний, що у 2026 році Україна зможе завершити імплементацію більшості європейських довкіллєвих директив та регламентів.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України