Законопроєкт "Про екоконтроль" можуть ухвалили уже навесні, — Мальований shutterstock

Законопроєкт "Про екоконтроль" можуть ухвалили уже навесні, — Мальований

Валентина Гембарська

Документ усуває дублювання функцій, що тільки в плюс бізнесу

Верховна Рада може уже навесні ухвалити законопроєкт №3091 "Про екологічний контроль", який розширює повноваження Державної екологічної інспекції.

Таку думку висловив глава ДЕІ Андрій Мальований в інтерв'ю "Українським новинам".

"Редакція для першого читання вже схвалена у профільному комітеті з питань екологічної політики близько місяця тому. Також документ схвалено з зауваженнями в правоохоронному комітеті. Поки ще перенесений розгляд в аграрному. І я, і міністерство екології і депутати-розробники ведемо діалог з народними депутатами. Сподіваюсь, що він буде ухвалений навесні в першому читанні. А потім, після розгляду правок від фракцій дійде до другого читання, і ми зможемо ще більше збалансувати документ", — заявив він.

Глава ДЕІ додав, що остання редакція законопроекту "Про екологічний контроль" пройшла величезну кількість обговорень з бізнесом, в тому числі і з Американською торговою палатою, і Європейською бізнес асоціацією, з громадськістю.

"І ті, можливо надмірні повноваження, що надавались інспекції в попередніх редакціях законопроєкту, усунуті, і бізнес інколи маніпулює, створюючи міф, що інспекція стане органом-монстром. Наприклад, ми  відмовились від норми про одноособове припинення діяльності підприємства без рішення суду. Найголовніші і найважливіші норми законопроекту повністю відповідають міжнародним, в тому числі європейським, нормам і практикам. Наприклад, щодо санкцій  за недопуск інспекторів. Для нас недопуски — глобальна проблема. Зараз санкція складає 760 гривень, це абсолютно незначна цифра для великих забруднювачів. Наприклад для Бурштинської ТЕЦ, що дуже частно перешкоджає роботі інспекторів", — пояснив Мальований.

У 2020 році ДЕІ зафіксувала близько 300 недопусків тільки на ТОП-підприємства, що несуть багатомільйонну загрозу довкіллю.

"Законопрект №3091 зачно збільшує санкції за недопуски, особливо для небезпечних підприємств. Звичайно, разом з цим, повинен бути забезпечений прозорий процес перевірки і для цього передбачається створення системи "Електронний інспектор", де, зокрема, можна буде відстежувати онлайн місцезнаходження інспекторів під час перевірки через GPS, передбачено наявність відеореєстратора, фотофіксації і багато інших механізмів, що збалансують ризики збільшення тиску на підприємства", — сказав глава ДЕІ.

Він додав, що законопроєкт також передбачає можливість проведення рейдових перевірок, які зараз може здійснювати тільки поліція.

"Усувається дублювання функцій, що тільки в плюс бізнесу. Наприклад сьогодні одне і теж питання по видобуванню надр може ставити і Держгеоконтроль, і Держекоінспекція. Перевірку цільового призначення земельної ділянки може проводити і Держгеокадастр, і Держекоінспекція. Функції рибоохорони у нас перетинаються з Держрибагентством. Цей закон усуває подібні дублювання повноважень", — заключив чиновник.

Нагадаємо, 19 лютого Верховна Рада провалила документ у першому читанні.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 17 березня, на засіданні комітету парламенту з питань природоохоронної діяльності 12 народних депутатів підтримали доопрацьований законопроєкт № 3091.

Читайте також
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"

Угода спрямована на створення умов для залучення міжнародної технічної допомоги

Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів