Законопроєкт № 8138 "Про інвестнять" розширили на сміттєпереробну промисловість shutterstock

Законопроєкт № 8138 "Про інвестнять" розширили на сміттєпереробну промисловість

Валентина Гембарська

У світі демонтаж і переробка будівельного сміття є вигідним бізнесом, а для України це ще й нагальне питання екологічної безпеки

Верховна Рада України в цілому ухвалила урядовий законопроєкт №8138, відомий як закон про інвестнянь. Зокрема, його дія поширюватиметься і на сферу переробки сміття.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця політичної партії "Слуга Народу" Олена Шуляк, передає пресслужба партії.

Законопроєкт передбачає нову форму державної підтримки інвесторів – часткову компенсацію вартості будівництва об’єктів суміжної інфраструктури, а також розширює сфери, у яких може реалізуватися інвестиційний проєкт зі значними інвестиціями.

Зокрема йдеться про:

  • переробну промисловість,
  • транспорт,
  • сільське господарство,
  • логістику,
  • освіту,
  • наукову та науково-технічну діяльність,
  • охорону здоров’я,
  • мистецтво,
  • культуру,
  • спорт,
  • туризм,
  • курортно-рекреаційну сферу,
  • ІТ,
  • поводження з відходами.

"В Україні вже утворилося більше 100 млн тонн сміття внаслідок повномасштабного вторгнення, з них понад третина – це будівельне сміття. Важливо не просто розробити порядок його використання та утилізації, але й дієві інструменти стимулювання бізнесу заходити в цю складну тему", – навела приклад Шуляк.

Вона додала, що Україна вивчає міжнародний досвід у цьому питанні, адже сміття можна переробити на будівельні матеріали.

"У більшості держав вже зараз частка переробки будівельних відходів становить в середньому близько 50% від загального обсягу виробництва будматеріалів. Наприклад, у Нідерландах у повторне використання йде близько 90% будівельних відходів, в Данії – 81%, у Великобританії – 45%, у Фінляндії – 43%", – зазначила голова профільного комітету.

За її словами, у світі демонтаж і переробка будівельного сміття є вигідним бізнесом, а для України це ще й нагальне питання екологічної безпеки та додаткових можливостей для комплексної програми відновлення зруйнованої інфраструктури внаслідок повномасштабного вторгнення.

Крім того, законопроєкт фіксує, що до 1 січня 2040 року інвесторів звільнять від податку на додану вартість під час ввезення та розмитнення нового обладнання та комплектуючих до нього. Також зменшується розмір значних інвестицій, вкладених в об’єкти інвестування, та кількість створених нових робочих місць.

Нагадаємо, що в Україні 9 липня набув чинності євроінтеграційний Закон № 2320-IX "Про управління відходами", ухвалений у 2022 році. Він запускає сміттєву реформу, зокрема замінює поняття “відходи” на поняття “сировина”, щоб зробити переробку інвестиційно привабливою. Документ є рамковим, тому потребує прийняття низки додаткових актів, більшість з яких досі знаходяться на стадіях розробки.

ЕкоПолітика вирішила зʼясувати, що з набуттям чинності нового закону змінилося у галузі управління відходами і чи зможе Україна подолати сміттєву навалу.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України