Законодавство України не готове до втілення цілей "Європейського зеленого курсу" — експерти ЕПЛ

Законодавство України не готове до втілення цілей "Європейського зеленого курсу" — експерти ЕПЛ

Олена Яценьо

В Україні неприйняті основні законодавчі акти, що закладають основи поводження з відходами європейського зразка

Цілі "Європейського зеленого курсу" (ЄЗК) для України у сфері поводження з відходами недосяжні, попри заяви політиків і дипломатів про врахування ЄЗК Україною.

На цьому наголосили експерти організації "Екологія — Право — Людина", які розробили та оприлюднили таблицю відповідності державної політики України у сфері управління відходами пріоритетам і цілям "Європейського зеленого курсу".

Згідно з аналізом відповідності, законодавство України не готове до втілення цілей ЄЗК, оскільки в нас:

  • неприйняті основні законодавчі акти, що закладають основи поводження з відходами європейського зразка, поводження з відходами електричного та електронного обладнання, батареями та батарейками;
  • не закладено основи системи розширеної відповідальності виробника;
  • перероблення відходів є на зародковому етапі;
  • неврегульовано питання відходів текстилю, відходів паковання та упакування, питання запобігання та зменшення обсягів утворення відходів, а також багато інших питань, які в ЄС стояли на законодавчому порядку денному ще десятиліття тому.

Зазначається, що ЄС поступово йшов до визначення цілей ЄЗК у сфері відходів із 2008 року, коли було введено в дію рамкову Директиву 2008/98/ЄС про відходи. Тому постійне вдосконалення законодавства в цій сфері, постійне встановлення більш амбітних цілей для країн і перевірка досягнення ними цих цілей та покарання держав, що не впроваджують норм ЄС у сфері управління відходами, дали змогу ЄС висунути ще більш амбітні цілі та плани для Європейського континенту до 2050 року.

Зокрема, перехід ЄС до економіки замкненого циклу (циркулярної економіки) передбачає низку законодавчих змін, розроблення стратегій і планів дій, реформ у різних секторах промисловості, зачіпає й відходи.

План дій щодо циркулярної економіки, що передбачає перетворення стійкої продукції на норму в ЄС, з часом призведе до зниження попиту на промислову продукцію через продовження терміну використання товарів. Для цього заохочення використання вторинної сировини буде відбуватися різними способами.

Одними із пріоритетних питань, на які спрямований План дій щодо циркулярної економіки, є: текстиль, пластик, їжа та упакування, відходи, електроніка.

Наприклад, у сфері електроніки ЄС планує на законодавчому рівні просувати право на ремонт, оновлювати законодавчі вимоги до батарей, відпрацьованих олив, взятих з експлуатації транспортних засобів, посилити вимоги до паковання та унеможливити надмірне пакування, встановити рівні переробленого пластику в новій продукції та методики простеження вмісту певних видів речовин у перероблених товарах, розробити стратегію ЄС щодо текстилю, стимулювати впровадження біопластику, пластику, що розкладається, а також роботу щодо заміни одноразових речей на багаторазові у сфері харчування.

В ЄС з липня 2021 року почала діяти заборона на такі пластикові одноразові речі:

  • ватні тампони, вушні палички;
  • одноразове столове приладдя, трубочки, розмішувачі;
  • пакети та палички для пакетів;
  • контейнери для їжі;
  • стаканчики для напоїв;
  • контейнери для напоїв;
  • сигаретні недопалки;
  • пластикові пакети;
  • пакети й обгортки;
  • вологі серветки та санітарні засоби.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що являє собою "Європейський зелений курс", яка його мета та основні напрями, а головне — як він зачіпає Україну.

Читайте також
В Індії “набирає обертів” галузь переробки старих авто
В Індії “набирає обертів” галузь переробки старих авто

Очікується, що виробництво брухту з відпрацьованих авто сягне 4,6 млн тонн у 2023 фінансовому році та 7,30 млн тонн до 29-30 років

Український бізнес уже впроваджує принципи циркулярної економіки
Український бізнес уже впроваджує принципи циркулярної економіки

У компанії стверджують, що напрям має значні перспективи

В Україні зіпсоване молоко переробляють на біопаливо
В Україні зіпсоване молоко переробляють на біопаливо

На переробку потрапляє 90% протермінованої продукції та упаковки

Як виготовити еко-упаковку вдома за 10 хвилин
Як виготовити еко-упаковку вдома за 10 хвилин

Для цього знадобиться шматок натуральної тканини, бджолиний віск, рослинна олія та плаский широкий пензлик