Заказник чи спортивний центр: у Дніпрі триває боротьба за “Зелену Перемогу” (фото) facebook.com/savednipro/

Заказник чи спортивний центр: у Дніпрі триває боротьба за “Зелену Перемогу” (фото)

Катерина Бєлоусова

Проти будь-якої забудови активісти вже зібрали 11 тисяч підписів

У Дніпрі продовжується протистояння мешканців житлового масиву Перемога та місцевою владою за збереження зеленої зони.

Дніпровська міська рада вирішила віддати цю локацію під забудову для параолімпійської бази, а жителі прагнуть створити заказник, повідомляє громадська організація SaveDnipro у Facebook.

Ідея створити у Дніпрі спортивний центр для паралімпійців зʼявилась ще 20 років тому. Але в одному з проєктів йшлося про територію лікарні Мечникова.

facebook.com/savednipro/

facebook.com/savednipro/

facebook.com/savednipro/

facebook.com/savednipro/

facebook.com/savednipro/

У червні 2018 за розпорядженням Кабінет Міністрів України паралімпійцям було видано дозвіл на розробку проєкту на 40 га на Набережній Заводській, а за рік там же було дозволено використовувати 38 га для забудови. 

Проте у 2012 році влада розглядала проєкт землеустрою щодо виділення там ділянки для одного зі своїх КП у зеленій зоні на Перемозі. А вже у 2019 прийняли рішення про виділення 8 га у постійне користування підприємству об'єднання громадян “Всеукраїнський реабілітаційно-відновлювальний спортивний центр національного комітету спорту інвалідів України”.

Але вже у 2020 ділянку вирішили розділити на 2 частини: 1.5 га під забудову і 0.12 га під причал.

“22.09.2021 Дніпровська міська рада ухвалює рішення, яким передає паралімпійцям в оренду на 10 років ділянку для причалу та видає дозвіл на “заміну” дерев на ділянці, виділеній для будівництва бази. Після цього, без проведення громадських слухань, забудовник починає огороджувати територію парканом, а люди – виходити на протести”, – сказано в матеріалі.

Місцеві жителі організували мітинг та почали збирати підписи проти забудови зеленої зони. Рішенням міськради від 20.10.2021 будівництво було припинено, а громадські слухання запланували на 19 грудня.

Але вже на наступній сесії дедлайн проведення слухань було скасовано.

Дніпряни гуртуються, проводять суботники, висаджують дерева та готуються до наступного етапу боротьби. Проти будь-якої забудови активісти вже зібрали 11 тисяч підписів.

“На останньому мітингу громадою було ухвалено рішення про залучення вчених для дослідження цієї території. Це потрібно, аби Зелена Перемога отримала статус заказника, що дозволить забезпечити додатковий захист”, – розповідає SaveDnipro.

Нагадаємо, будівельна компанія та екоактивісти продовжують правову війну за Осокорки. Забудовники прагнуть створити на цьому місці житловий квартал, а місцеві жителі – ландшафтний заказник місцевого значення "Осокорківські луки".

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років