Загроза життю та великі штрафи: українцям розповіли про небезпеку підпалу трави

Загроза життю та великі штрафи: українцям розповіли про небезпеку підпалу трави

Олена Яценьо

Знищення біорізноманіття, забруднення повітря та небезпека для життя людини — до цього та інших загроз призводить спалювання сухостою

Щороку в Україні люди спалюють суху траву, стерню, солому та іншого такого роду сміття, незважаючи на заборони й переймаючись небезпекою, яку несе це спалювання.

Про те, до яких загроз призводять такі дії, та покарання за них розповіли на сторінці громадської організації "Екопатруль" у Facebook.

Чим загрожує спалювання сухої трави

По-перше, підпал сухостою спричиняє виникнення значної кількості пожеж, які загрожують не тільки знищенням цілих екосистем у полезахисних лісових смугах і лісах та загибеллю тварин, але й травмуванням і загибеллю людей, не кажучи вже про завдання матеріальних збитків.

Адже вогонь нерідко перекидається на розташовані поруч житлові будинки та призводить до значного їх пошкодження або й узагалі знищення. Водночас палії отримують серйозні опіки та часто гинуть.

"Треба пам’ятати, що на відкритій території в безвітряну погоду вогонь поширюється зі швидкістю до 4 км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я може досягати 2 метрів", — інформують активісти.

По-друге, їдкий дим, який виникає під час спалювання стерні, загрожує здоров’ю людини та негативно впливає на довкілля.

По-третє, під час спалювання стерні, соломи та поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, унаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. "Разом зі стернею вогонь знищує неоціненну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на її місце приходять патогенні мікроорганізми та бур'яни", — зауважили в ГО.

Яке покарання за підпал сухостою

Відповідно до чинного законодавства, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення і т.д. тягне за собою накладення штрафу на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн) і на посадових осіб – від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 грн до 21 420 грн).

Напередодні ЕкоПолітика писала, що за підпал трави житель Тернопільщини заплатить 175 тисяч гривень штрафу.

Раніше ми розбиралися у своєму матеріалі, як можна змінити ситуацію, що загрожує та чи можуть багатотисячні штрафи зупинити паліїв.

Читайте також
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні

Внаслідок пожежі гинуть рідкісні види рослин та тварин, а продуктами горіння забруднюється атмосфера

У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами
У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами

Площа вигорілих територій удвічі перевищує площу Люксембургу

На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин
На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин

Були залучені 125 чоловік та 17 одиниць техніки

Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%
Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%

Рятувальники нагадують алгоритм дій у разі виникнення лісових, степових, торф’яних пожеж