Загроза від пластику така ж серйозна, як і від зміни клімату – EIA shutterstock.com

Загроза від пластику така ж серйозна, як і від зміни клімату – EIA

Катерина Бєлоусова

До 2050 року вага пластику перевищить вагу всієї риби в океанах

У новій доповіді Агентства екологічних досліджень (EIA), що є однією з найбільш авторитетних природоохоронних груп в світі, експерти попередили людство про "надзвичайну ситуацію на планеті" від забруднення пластиком. Ця загроза є такою ж серйозною, як і зміна клімату.

У світі вже виробили 10 млрд тонн пластику, з яких вже близько 6 млрд тонн потрапили на звалища, у річки, моря та океани, повідомляє Асоціація Управління Відходами у Facebook.

EIA закликало країни всього світу приєднатися до договору ООН і взяти на себе юридично закріплені зобов’язання боротися з пластиковими відходами. Адже пластикова криза стрімко посилюється, а уряди не звертають на неї достатньо уваги. 

До 2040 року кількість пластику в океанах може потроїтися.

Вчені підрахували, що до 2025 року в океанах буде приблизно 250 млн тонн пластику, а до 2040 — майже 700 млн тонн, до 2050 року вага пластику, ймовірно, перевищить вагу всієї риби в океанах.

"Забруднення довкілля пластиком безпосередньо шкодить здоров'ю, призводить до втрати біорізноманіття, посилює зміну клімату та створює ризики великомасштабних шкідливих змін навколишнього середовища", – йдеться у доповіді.

Відсутність міжнародних угод щодо боротьби із забрудненням пластиком може обернутися катастрофою.

Вчені вважають, що головна проблема – нестримне виробництво первинних пластмас, а виробництво та споживання первинного пластику досягло неприпустимого рівня.

Розвиток відновлюваних джерел енергії призводить до втрати прибутків у нафтогазовій промисловості і компанії намагаються частково їх перекрити за рахунок  виробництва продуктів нафтохімії.

Пластик забруднює  довкілля на всіх етапах свого життєвого циклу. Фактично відразу ці речовини починають деградувати і розпадатися на мікрочастинки. 

Окрім явного забруднення пластиковими предметами є ще й невидиме забруднення води, повітря та ґрунту мікропластиком. Звідти він потрапляє в живі організми. Наприклад, в філе однієї сардини міститься приблизно 30 мг мікропластику – це як рисове зерно.

Нагадаємо, дослідження SRC показали, що хімічне забруднення перетнуло “планетарну межу”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерти розповіли, чим небезпечні "кульки" та як відмовитися від “пакетної залежності”.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства