Забудова Протасового Яру в Києві: Верховний Суд поставив крапку у справі УП

Забудова Протасового Яру в Києві: Верховний Суд поставив крапку у справі

Олена Яценьо

Боротьба за парк тривала майже три роки

Господарська палата Верховного Суду відмовила компанії "Бора" в задоволенні касаційної скарги щодо ділянки Протасового Яру в Києві, позбавивши так можливості вести там будівельні роботи.

Про це повідомив столичний голова Віталій Кличко на своєму телеграм-каналі.

"Договір суборенди землі в Протасовому Яру визнано недійсним! Сьогодні Верховний Суд відмовив у задоволенні скарги ТОВ "Бора" на рішення про визнання договору суборенди земельної ділянки недійсним і залишив у силі рішення суду першої інстанції", — написав мер Києва.

Зазначимо, що боротьба місцевих жителів і міської влади із забудовниками тривала майже три роки. Кияни боролися за перетворення землі на цій території на ландшафтний заповідник, натомість забудовники з Дніпра планували звести в зеленій зоні черговий житловий комплекс.

Справу про забудову Протасового Яру розглядали в різних інстанціях. Нарешті, 19 січня 2022 року, Верховний Суд поставив у ній крапку.

У позові Київської міської ради до ТОВ "Бора" і ТОВ "Дайтона Груп" обґрунтовано, що договір суборенди земельної ділянки є нікчемним правочином, оскільки порушує публічний порядок (посягає на суспільні та соціальні основи держави), адже був спрямований на використання комунальної власності всупереч інтересам територіальної громади.

"Сам договір оренди порушує публічний порядок і юридичні вимоги. Бо колись [Леонід] Черновецький (колишній мер. — Ред.) підписав його самовільно і без згоди Київради. Це встановлено в рішеннях попередніх судових інстанцій", — зауважив Кличко.

Мер столиці додав, що нині триває робота над створенням парку Протасів Яр.

Нагадаємо також, що 2007 року за сприяння колишнього міського голови Києва Леоніда Черновецького, Київрада перевела Протасів Яр до території житлово-громадської забудови. Тут почала будувати дніпровська компанія ТОВ "Дайтона Груп", яка взяла ділянку в суборенду та збиралася звести багатофункціональний комплекс "Tourbillon".

Окружний суд дозволив забудову Протасового Яру ще у вересні 2019 року. Того ж року в грудні КМДА оскаржила це рішення. Проти забудови також виступили місцеві жителі.

28 липня 2020 року Київрада повернула Протасовому Яру статус зеленої зони, що не підлягає забудові, і визнала попередні рішення такими, що не відповідають інтересам громаді Києва.

У листопаді 2020-го "Дайтона Груп" подала до суду з вимогою скасувати рішення міської влади, а її дії визнати протиправними. Компанія переконувала, що Київрада не може скасувати своє попереднє рішення, бо його вже реалізували.

У квітні 2021 року Окружний адмінсуд Києва задовольнив цей позов, але у вересні апеляційний суд скасував це рішення та ухвалив нове: відмовити в задоволенні адміністративного позову.

Боротьба за Протасів Яр тривала в судах до початку січня 2022 року.

Довідка. ТОВ "Дайтона Груп" пов’язане із керівником дніпропетровської організації партії "УКРОП" Геннадієм Корбаном. Керівником ТОВ "Бора" є Олександр Сліпко, що діяв як представник Вадима Столара за довіреністю під час купівлі для останнього будинку та ділянки в Києві.

Протасів Яр – природна територія площею 20,505 га у Солом’янському районі Києва.

Раніше ЕкоПолітика писала, як відбувається правова війна за Осокорки між забудовником та екоактивістами.

Теги: ,
Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького