Забруднення пластиком викликає у морських птахів смертельну хворобу – вчені shutterstock

Забруднення пластиком викликає у морських птахів смертельну хворобу – вчені

Катерина Бєлоусова

Вплив пластику на всіх живих істот неминучий

Лондонські вчені з Музею природної історії виявили у морських птахів нову хворобу пластикоз, від чого у шлунково-кишковому тракті утворюються шрами.

За словами дослідників, це перший зафіксований випадок фіброзу, спричиненого саме пластиком, у диких тварин, повідомляє The Guardian.

Науковці наголосили, що забруднення пластиком стає настільки поширеним, що такі шрами широко не рідкість для птахів різного віку. Так, пластикоз виявили навіть у молодих птахів. Вчені припустили, що це сталося через те, що батьки годували пташенят забрудненою їжею.

Зазначається, що науковці досліджували буревісників з австралійського острова Лорд-Хау. Проте вони вважають, що уражені й інші види, і потрібні додаткові дослідження, щоб з’ясувати, наскільки поширена хвороба.

theguardian.com

Вони виявили, що чим більше пластику з'їдають птахи, тим більше шрамів утворюються в їхній травній системі. Захворювання може призвести до поступового руйнування залоз передшлунка (специфічного органу птахів). Через це птахи стануть більш вразливими до інфекцій і паразитів. Пластикоз також впливає на здатність перетравлювати їжу та засвоювати деякі вітаміни.

Науковці виявили, що спочатку маленькі шматочки пластику викликають запалення, а згодом – постійне запалення призводить до утворення рубців і спотворення тканин. Проте зовні птах може виглядати як здоровий.

Вони наголосили, що вплив пластику на всі організми неминучий, оскільки забруднення постійно зростає та поширюється планетою.

“Вживання пластику має далекосяжні та серйозні наслідки, багато з яких ми тільки починаємо повністю документувати та розуміти", – додали вчені.

Нагадаємо, звіт Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) показав, що до 2060 року кількість пластикових відходів у світі збільшиться утричі і перевищить мільярд тонн. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в звіті Greenpeace Circular Claims Fall Flat Again заявили, що переробка пластику – тупикова стратегія, адже з кожним роком кількість пластикових відходів зростає, переробка – скорочується, а більшість відходів не підлягають переробці.

Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки