Переробка не врятує планету від пластикової кризи – Greenpeace shutterstock

Переробка не врятує планету від пластикової кризи – Greenpeace

Катерина Бєлоусова

Рішенням для пластикової кризи має стати перехід на системи повторного використання та поповнення

В новому звіті Greenpeace Circular Claims Fall Flat Again заявили, що переробка пластику – тупикова стратегія, адже з кожним роком кількість пластикових відходів зростає, переробка – скорочується, а більшість відходів не підлягають переробці.

В США у 2021 році домогосподарства утворили приблизно 51 мільйон тонн пластикових відходів, з яких лише 2,4 мільйона тонн було перероблено, повідомляє Greenpeace.

Так переробка пластику знизилася приблизно до 5–6% у 2021 році порівняно з 9,5% у 2014 році та 8,7% у 2018 році. Окрім того, промисловість планує потроїти виробництво пластику до 2050 року.

В дослідженні зазначили, що більшість пластику просто неможливо переробити, адже в США жоден тип пластикової упаковки не відповідає визначенню придатної для вторинної переробки. Навіть якщо підприємство приймає пластик на переробку, значну його частину спалюють або викидають. 

Адже за стандартами EMF NPE придатний до переробки пластик повинен мати 30% переробки. Однак в США 2 найпоширеніші пластики – PET1 і HDPE2, які часто вважаються придатними для вторинної переробки, – мають рівень повторної обробки лише 20,9% і 10,3%. Для інших видів пластику цей показник сягає менше 5%.

Старша активістка з питань пластику Greenpeace USA Ліза Рамсден наголосила, що такі корпорації, як Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé та Unilever, десятиліттями співпрацювали з галузевими групами, щоб просувати переробку пластику як рішення для пластикових відходів. Але дані чіткі: більшість пластику просто не підлягає переробці. Справжнім рішенням є перехід на системи повторного використання та поповнення. 

В матеріалі зазначили, що пластикові відходи надзвичайно важко зібрати, практично неможливо відсортувати. Окрім того, вони часто містять токсичні речовини, що робить їхню переробку економічно невигідною.

"Ми знаходимося на етапі прийняття рішення щодо забруднення пластиком. Настав час корпораціям перекрити пластикові крани. Замість того, щоб продовжувати окуповувати та вводити в оману американську громадськість, промисловість повинна стати на правій стороні історії в листопаді цього року та підтримати амбітну Глобальну угоду про пластик, яка нарешті покладе кінець епосі пластику шляхом значного скорочення виробництва та збільшення повторного заповнення та повторного використання", – сказала Рамсден.

В матеріалі підкреслили, що понад 99% пластику виготовляється з викопного палива, і оскільки великі бренди продовжують залежати від цього шкідливого матеріалу, вони посилюють вплив на клімат і ставлять під загрозу громади заради прибутку. 

Greenpeace закликав компанії вжити кількох додаткових кроків для пом’якшення системних проблем, пов’язаних із переробкою пластику, зокрема поступову відмову від одноразового пластику, зобов’язання щодо стандартизованої багаторазової упаковки та ухвалення Глобальної угоди щодо пластику, щоб допомогти встановити міжнародні стандарти.  

Нагадаємо, у звіті екологічної некомерційної організації Change Markets Foundations заявили, що заяви великих товарних брендів, зокрема Coca-Cola і Unilever, про екологічність пластикового паковання вводять споживачів в оману.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Канарських островах вчені виявили новий тип прибережного забруднення, що складається в основному з нафти та пластику, який запропонували назвати "пластітар". Цей унікальний матеріал може становити широку загрозу для морської екосистеми з невідомими екологічними наслідками.

Читайте також
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства

Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику
Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи

Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії
Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії

Щороку у навколишнє середовище потрапляє 176 000 метричних тонн пластикових гранул