Забруднене довкілля вбило більше людей ніж COVID-19, – ООН shutterstock

Забруднене довкілля вбило більше людей ніж COVID-19, – ООН

Катерина Бєлоусова

Понад 750 000 людей щороку помирає від впливу вихлопниз газів, азбесту та твердих часток

У світі забруднення довкілля та токсини з навколишнього середовища спричинили щонайменше 9 мільйонів передчасних смертей, що вдвічі перевищує кількість загиблих за перші 18 місяців пандемії COVID-19.

Найбільшою екологічною причиною є забруднення повітря, яке спричиняє близько 7 мільйонів смертей на рік, йдеться у новому звіті ООН, повідомляє The Hill.

У звіті спеціальний доповідач ООН Девід Бойд написав, кількість смертей від хвороб, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища, становить кожну шосту, що в 15 разів перевищує кількість смертей від насильства.

90% смертей, повʼязаних із забрудненням навколишнього середовища, зосереджені в країнах з низьким і середнім рівнем доходів.

Окрім того, особливому ризику піддаються працівники на передовій, адже понад 750 000 людей щороку помирає від впливу вихлопниз газів, азбесту та твердих часток.

Бойд зазначив, що вирішення цих проблем може бути складним, тому що вони випливають із поєднання встановлених і нових загроз. Так, від впливу свинцю щороку помирає приблизно 1 млн людей, тоді як додаткові небезпеки з’являються у зв’язку з пер- та поліфторалкіловими речовинами (PFAS), так званими "хімічними речовинами назавжди".

Однак наслідки висновків виходять за рамки впливу цих забруднювачів на здоров’я окремих людей. Вони взаємопов’язані з іншими екологічними кризами, такими як зміна клімату та втрата біорізноманіття.

"Хімічна промисловість посилює надзвичайну кліматичну ситуацію, споживаючи понад 10% викопного палива, що виробляється у всьому світі, і викидаючи в атмосферу приблизно 3,3 мільярда тонн викидів парникових газів на рік. Глобальне потепління сприяє вивільненню та ремобілізації небезпечних забруднювачів від танення льодовиків і танення вічної мерзлоти", – написав Бойд. 

Окрім того, забруднення та токсичні речовини також є однією з п’яти основних причин катастрофічного скорочення біорізноманіття, з особливо негативним впливом на запилювачів, комах, прісноводні та морські екосистеми (включаючи коралові рифи) та популяції птахів.

Нагадаємо, дослідження SRC встановило, що хімічне забруднення перетнуло “планетарну межу”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження показали, що пластик призводить до уповільнення метаболізму, зайвої ваги та ожиріння.

Читайте також
У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки

ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому