Заборона пластикових пакетів із 10 грудня пошириться не на всіх

Заборона пластикових пакетів із 10 грудня пошириться не на всіх

Олена Яценьо

Платними стануть пакети зі стінками завтовшки понад 50 мікрометрів (високої щільності)

Обмеження використання пластикових пакетів, яке запровадять уже в п'ятницю, 10 грудня, стосуватиметься не всіх пунктів продажу. Воно поширюватися тільки на магазини та супермаркети, але не зачепить ринки.

Про це 8 грудня повідомила пресслужба Європейської бізнес-асоціації (EBA).

"Занепокоєння в компаній-членів асоціації викликає те, що використання пластикових пакетів стосується лише організованих магазинів і роздрібних мереж, але не буде контролюватися під час здійснення стихійної торгівлі на ринках", — ідеться в повідомленні.

В асоціації вважають, що мають бути рівні, справедливі та прозорі правила ведення бізнесу в Україні, зокрема, у частині заборони на використання пластикових пакетів.

Там також наголосили, що позиція Асоціації залишається незмінною щодо того, що підхід до заборони обігу пластикових пакетів має бути послідовним і комплексним для всіх сфер виробництва й обігу.

shutterstock

Окрім того, представники EBA закценували на тому, що потрібно більше деталей про механізм заборони безоплатного розповсюдження пластикових пакетів. Поки що бізнес не розуміє, як здійснювати продаж таких пакетів, за якою вартістю та як вести облік і звітність.

"Якщо запровадити такі зміни щодо тонких і надтонких пластикових пакетів уже з 10 грудня — імовірно, матиме місце серія труднощів. Так, ідеться про відсутність відповідного нормативно-правового акта про встановлення мінімальних роздрібних цін на такі пакети; відсутність чіткої схеми реалізації тонких і надтонких пластикових пакетів на платній основі, відсутність механізму нанесення маркування, яке могло б дозволити забезпечити облік і контроль придбання таких пакетів споживачами", —зазначили в асоціації.

Ба більше, потрібна соціальна кампанія про запровадження такої ініціативи, щоби громадяни розуміли причини її впровадження та очікувані результати/наслідки.

Shutterstock

До того ж з огляду на те, що підзаконну нормативно-правову базу для реалізації закону досі не ухвалено, бізнес не може адаптуватися до вимог, які ще чітко не регламентовано.

"Мінекономіки розробило проєкт постанови КМУ “Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети”, згідно з яким передбачається встановлення мінімальних роздрібних цін лише на пластикові пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів (високої щільності). Проте, незважаючи на введення в дію норми закону вже з 10 грудня, цей проєкт Постанови сьогодні ще не затвердили", — зауважили в EBA.

Окрім того, відповідно до закону з 10 грудня 2021 на кожен біорозкладний пакет має бути нанесено спеціальне маркування, Порядок такого маркування затверджується КМУ, проте нині проєкт відповідної постанови КМУ перебуває на етапі громадського обговорення та ще не затверджений КМУ.

Нагадали також, що другий етап обмеження обігу тонких і надтонких пакетів буде встановлено з 10 березня 2022 року. Утім, на переконання асоціації, важливо встановити триваліший перехідний період для впровадження такого нововведення та прописати чіткий механізм впровадження, щоб бізнес розумів, яких правил дотримуватися.

Shutterstock

Нагадаємо, що співзасновниця екологічної громадської організації Rethink Ольга Сухопара розвінчала головний міф про платні пластикові пакети.

Як повідомляла ЕкоПолітика, цей Закон набиратиме чинності трьома етапами: 10 грудня 2021 року, 10 березня 2022 року і 1 січня 2023 року.

З 10 грудня залишаться безплатними:

  • біорозкладні пакети, придатні для компостування;
  • маленькі надтонкі пакети з товщиною стінки до 15 мікронів, що використовуються як первинне паковання м'яса, риби, сипучих продуктів.

З 10 березня 2022 року всі пластикові пакети завтовшки до 50 мікронів буде заборонено, окрім:

  • біорозкладних, що компостуються;
  • надтонких до 15 мікронів, що використовуються як первинне паковання м'яса, риби, сипучих продуктів.

Незаборонені пластикові пакеті завтовшки 50 мікронів будуть платними.

З 1 січня 2023 року можна буде використовувати лише біорозкладні пакети, придатні для компостування (зі спеціальною позначкою відповідності сертифікату) або цупкі пластикові завтовшки 50 мікронів.

Читайте також
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%

В деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли в 13-15 разів

З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети
З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети

Поширення біорозкладних пакетів сприятиме розвитку компостування в Україні

Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя
Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя

Збір у біорозкладних пакетах полегшує і здешевлює вивіз органічних відходів

Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото
Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото

Нові пакети складаються з матеріалу, який схожий на одноразові маски та одноразові простирадла для косметичних та медичних кабінетів