Заборона петард і феєрверків: у Раду внесли законопроєкт ВК

Заборона петард і феєрверків: у Раду внесли законопроєкт

Олена Яценьо

Святкові "вибухи" завдають шкоди не лише людям, але й довкіллю і тваринам

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує обмежити продаж, передачу і використання піротехнічних виробів, як-от салютів і петард.

Відповідний законопроєкт №7438 з'явився на сайті парламенту в понеділок, 6 червня. Його зареєстрували депутати МФО "Гуманна країна" спільно з екокомітетом ВРУ.

"Об’єктивною потребою нині є заборона запуску салютів, феєрверків і використання петард у населених пунктах. Про це говорять давно. Про шкоду, якої вони завдають довкіллю, тваринам, а також людям, які пережили обстріли міст, уже не кажучи про ризик для здоров’я тих, хто використовує піротехнічні засоби без суворого дотримання правил безпеки. Проте сьогодні це питання спокою всіх українців, які чують вибухи снарядів, ракет і звуки пролітаючих військових літаків", — зазначила народна депутатка від фракції "Слуга народу" Юлія Овчинникова на своїй фейсбук-сторінці.

За словами політикині, законопроєкт № 7438 на законодавчому рівні певним чином обмежує або забороняє як продаж, так і використання піротехнічних виробів із метою захисту здоров’я людей і тварин.

Відповідно до законопроєкту, хочуть заборонити використання будь-яких феєрверків, зокрема салютів і петард, та проведення будь-яких заходів із використанням піротехніки та вибухових речовин. Виняток пропонують зробити для:

  • сценічної піротехніки Т1 та Т2, феєрверків класу F1, що мають низький рівень небезпеки та рівень шуму не перевищує 60 децибелів;
  • використання піротехніки ЗСУ, Нацполіцією, рятувальниками відповідно до законодавства України.

Також документом передбачено заборону на продаж або будь-який обіг усіх феєрверків, зокрема з рівнем шуму до 60 децибелів.

Крім того, встановлено вікове обмеження щодо їх купівлі (16 років).

Водночас продаж та/або передачу будь-яким способом сценічних піротехнічних виробів класу Т1 (мають низький рівень небезпеки) хочуть дозволити лише особам, які досягли вісімнадцяти років, а сценічних піротехнічних виробів класу Т2 — особам зі спеціальною підготовкою.

Законопроєкт передали на розгляд до профільного комітету. Після документ внесуть на розгляд Верховної Ради.

Зауважимо, що напередодні президент Володимир Зеленський надіслав Кабінету міністрів прохання розглянути питання заборони петард, феєрверків та інших піротехнічних виробів на час воєнного стану. Проте народні депутати вважають, що заборона буде актуальною і після війни.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на сайті президента України зареєстрували відразу три петиції, у яких пропонують заборонити ввезення, продаж і використання в Україні піротехнічних виробів, які завдають клопоту і людям, і тваринам.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України