Від феєрверків гинуть птахи та страждають собаки: Зеленського просять заборонити піротехніку

Від феєрверків гинуть птахи та страждають собаки: Зеленського просять заборонити піротехніку

Іван Шевчук

Всього українці подали вже більше десяти петицій про заборону святкової піротехніки, проте жодна з них не зібрала підписи необхідні для подальшого розгляду

На сайті президента України зареєстрували відразу три петиції, в яких пропонують заборонити ввезення, продаж і використання в Україні піротехнічних виробів, які завдають клопоту і людям, і тваринам.

Про це повідомляє інтернет-ресурс "Гордон".

Автори петицій вказують на особливу недоречність вибухових розваг у той час, коли на сході України ведуться воєнні дії. Втім, у більшості петицій обстоюється тотальна заборона розважальної піротехніки, котра й у цілком мирний час може завдати чимало шкоди.

 Автор найрезультативнішої петиції Анастасія Плиска пропонує заборонити використання в Україні петард, феєрверків та інших піротехнічних виробів, а також закрити всі магазини піротехніки. У тексті петиції наведена така мотивація:

"Важкі травми отримують самі "підривники" – вибиті очі, покалічені руки тощо. Наші фронтовики часто отримують важкі стреси під час цих вибухів. Страждають люди похилого віку і маленькі діти. Під час кожного такого свята тікають від хазяїв і наражаються на смертельну небезпеку домашні собаки. Були випадки загибелі пташок – як від зупинки серця, так і від травм."

Від часу публікації, з 28 грудня, ця петиція зібрала 4,7 тис. підписів. Можливо у неї є шанси до кінця березня набрати необхідні 25 тис. підписів, аби потрапити на розгляд главі держави.

На сайті петицій президентові України звернення про заборону використання піротехнічних виробів з'являлися і раніше, проте їх не підтримали через недостатню кількість підписів. Усього з 2016 року зареєстрували 13 петицій.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що в Україні запровадили кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років