За забруднення повітря в Харкові судять директора коксового заводу "Новомет" kh.vgorode.ua

За забруднення повітря в Харкові судять директора коксового заводу "Новомет"

Олена Яценьо

Наступне судове засідання призначено на 13 грудня

Жовтневий районний суд міста Харкова почав розгляд справи стосовно директора підприємства ТОВ "Коксовий завод "Новомет" за фактом забруднення атмосферного повітря.

Про це у вівторок, 23 листопада, повідомила пресслужба суду.

Директор обвинувачується в забрудненні атмосферного повітря шкідливими для довкілля речовинами, відходами промислового виробництва, що спричинило небезпеку для довкілля (ч. 1 ст. 241 Кримінального кодексу України).

Відповідно до обвинувального акта, керівник знав, що підприємство не має відповідних дозволів на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря. Та попри це із січня по вересень 2020 року “організував виробництво коксу та кам’яновугільної смоли, що призвело до викиду в атмосферу різних забруднювальних речовин”.

За результатами комплексної комісійної судової інженерно-екологічної та економічної експертизи було підтверджено збитки державі в особі Державної екологічної інспекції в Харківській області на суму 3 191 356 гривень.

Санкція статті, за якою складено обвинувальний акт, передбачає декілька видів покарань. Це може бути штраф від однієї тисячі восьмисот до трьох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 30 600 до 61 200 грн). Суд також може призначити покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на той самий строк або без нього.

Справа під номером 639/6355/21 перебуває у провадженні судді Дмитра Мілова. 23 листопада відбулося підготовче засідання, після якого розпочався судовий розгляд.

Суддя виніс ухвалу про повернення цивільного позову про відшкодування збитків, про яку клопотали позивачі Решетька, Кузнєцова, Давиденка, Стукова та Стукова. Повний текст зазначеної ухвали очікується 29 листопада о 9:30.

Додається, що наступне судове засідання призначено на 13 грудня о 11:30.

Нагадаємо, що Східний апеляційний господарський суд ухвалив рішення, що коксовий завод "Новомет" у Харкові повинен сплатити 3,5 млн гривень за шкоду, завдану довкіллю, через шкідливі викиди.

Раніше ЕкоПолітика також повідомляла, що на коксовому заводі "Новомет" встановили німецькі фільтри для очищення повітря від пилу. Це відбулося в рамках програми екологічної модернізації підприємства.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів