Коксовий завод "Новомет" за рішенням суду сплатить збитки за понаднормові викиди у повітря shutterstock

Коксовий завод "Новомет" за рішенням суду сплатить збитки за понаднормові викиди у повітря

Людмила Гончаренко

Відповідний позов в інтересах Держекоінспекції був задоволений у першій інстанції

У Харкові коксовий завод "Новомет" повинен сплатити 3,5 млн грн за шкоду, завдану довкіллю, через шкідливі викиди. Відповідне рішення ухвалив Східний апеляційний господарський суд. 

Про це повідомив голова Держекоінспекції Андрій Мальований на своїй сторінці у Facebook.

Східний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги підприємства на рішення суду попередньої інстанції. Тож підприємство має сплатити 3,5 мільйона гривень збитків, завданих довкіллю. Відповідний позов в інтересах Держекоінспекції був задоволений у першій інстанції.

Підприємству була пред’явлена претензія за ведення діяльності без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, зазначається у повідомленні.

Черговий пікет громадських активістів з вимогою покарати підприємство за забруднення атмосферного повітря пройшов у Харкові 19 жовтня. Пікет зі слоганом "Коксохіму ні!" відбувся біля стін Харківського апеляційного господарського суду, де на той час проходило слухання справи Коксового заводу "Новомет", повідомляє Телеграм-канал ВЕХА (Харьков).

Нагадаємо, що у березні 2020 року Мінекології надало дозвіл Харківському коксовому заводу на викиди шкідливих речовини у повітря протягом 7 років за умови встановлення сучасних фільтрів.

Раніше ЕкоПолітика писала про рішення Харківського окружного адміністративного суду від 7 грудня 2020 року щодо тимчасового призупинення виробництва коксу і кам'яновугільної смоли на коксовому заводі "Новомет" з 6 січня 2021 року. Однак від заводу надійшла апеляційна скарга, і підприємство не зупинилося. За даними екоактивістів, в мікрорайонах, розташованих недалеко від заводу, іноді забруднення перевищувало норму в 13 разів.

Читайте також
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів

Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі
Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі

У регіоні шукають причину появи запаху