За пів року війни збитки довкіллю України сягнули 1 трильйона гривень, – Стрілець mepr.gov.ua

За пів року війни збитки довкіллю України сягнули 1 трильйона гривень, – Стрілець

Катерина Бєлоусова

Команда Міндовкілля продовжуватиме обрахунок збитків, адже це важливо для формування судових позовів та для отримання компенсації

В Україні за півроку війни збитки довкіллю склали понад 962 мільярди гривень, без урахування шкоди для лісів, Чорного та Азовського морів, надр, природно-заповідного фонду тощо.

Про це заявив голова Міндовкілля Руслан Стрілець під час брифінгу в Media Center Ukraine, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Такі розрахунки проводили по новим методикам, які фахівці Міндовкілля розробили для визначення розміру збитків від забруднення атмосферного повітря, земельних та водних ресурсів внаслідок військової агресії.

Так, шкода від викидів забруднюючих речовин у повітря сягає 823 млрд грн, а грунтам та землям – перевищує понад 138 млрд грн, рослинному світу та лісам – 183,2 млрд грн.

Стрілець зазначив, що за пів року війни команда Міндовкілля встановила понад 2000 фактів шкоди навколишньому середовищу.

“Внаслідок повномасштабного вторгнення росіян постраждала майже третина всього лісового фонду України. В рази зросла кількість лісових пожеж. Торік в Україні була лише 1 велика пожежа площею більше 5 га. Цьогоріч таких уже понад 100”, – розповів він.

Стрілець також зазначив, що близько 20% природоохоронних територій уражені війною, а в зоні ризику – 2,9 млн га територій Смарагдової мережі та 17 Рамсарських об’єктів площею більше 600 тисяч га. 

“Росіяни окупували 8 наших заповідників і 12 національних природних парків. рф показала, що таке життя під окупацією. Так, практично 80% території нацпарку “Святі гори” знищено. У травні Кінбурнська коса цілий тиждень горіла через бойові дії. Там горіли реліктові ліси. В окупованій “Асканії Новій” наразі гуманітарна криза. І цей перелік можна продовжувати”, – додав міністр.

Стрілець наголосив, що команда Міндовкілля продовжуватиме обрахунок збитків природі від російської агресії, адже це важливо для формування судових позовів проти росії та для отримання українським народом компенсації за шкоду довкіллю.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аналітикиня Центру Дністрянського Софія Косаревич заявила, що Україна зможе отримати відшкодування тільки, якщо належно збере та задокументує докази, які підтверджують збитки та доводять причинно-наслідковий зв’язок між агресією рф та цими втратами.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу